Anže Kopitar s kralji zmagovalec lige NHL

Hokejisti moštva Los Angeles Kings so novi prvaki severnoameriške lige NHL. V šesti tekmi velikega finala so si slovenski zvezdnik Anže Kopitar in soigralci z zmago 6:1 proti ekipi New Jersey Devils priigrali prvo lovoriko v zgodovini kluba s skupnim izidom 4:2 v zmagah.

Anže Kopitar si je s svojo ekipo prislužil zmago v ligi NHL  Foto: Reuters
Anže Kopitar si je s svojo ekipo prislužil zmago v ligi NHL  Foto: Reuters

LOS ANGELES> Kralji so po hitrem vodstvu v finalu s 3:0 na zadnjih dveh tekmah morali priznati premoč tekmecem, a so bili odločeni, da na zadnji tekmi sezone v svojem Staples Centru vragom še ene priložnosti ne bodo ponudili. Začetek šeste tekme je bil podoben kot zadnji dve, s premočjo kraljev, toda spet je vse njihove poskuse ustavljal vratar Martin Brodeur. Nato pa je v deseti minuti sledil odločilen trenutek dvoboja in tudi finala. Napadalec gostov Steve Bernier je zaradi grobega naleta s hrbta na Roba Scuderija dobil petminutno in še kazen igre.

Izključitev tik pred odmorom

Pet minut “power playa” pa so kralji odlično unovčili. Najprej je zadel kapetan Dustin Brown, kar je bil njegov prvi gol v velikem finalu. Manj kot dve minuti pozneje je njegov strel v mrežo preusmeril Jeff Carter, nekaj sekund pred koncem petminutne kazni pa je Brodeurju plošček pred vrati ušel in Trevor Lewis ga je neusmiljeno potisnil v mrežo. Vragi bi morda lahko še spremenili potek tekme, če bi v zadnji minuti Patrik Eliaš zadel za 1:3, a je kralje rešila vratnica.

Nalet kraljev se je nadaljeval tudi v drugi tretjini. Hiter zadetek Carterja, pri katerem je podal tudi Kopitar, je prispeval k povišanju vodstva na 4:0, po tem zadetku pa so se gostje skorajda že vdali v usodo. Domači so oblegali vrata Brodeurja in streljali z vseh položajev. Vse bolj nervozni gostje so si prislužili še dve izključitvi in dve desetminutni kazni, novih zadetkov domačih pa ni bilo. Zato pa so se v 39. minuti strelsko le prebudili tudi vragi, Adam Henrique je ugnal Jonathana Quicka za kanček upanja, za nameček pa so si kralji tik pred odmorom privoščili prvo izključitev na tekmi in nasprotnikom ponudili priložnost za priključek.

Največji uspeh v zgodovini kluba

A domači so se ubranili, nato pa pobudo sicer prepustili New Jerseyju, sami pa zanesljivo nadzorovali potek dvoboja in se nekoliko bolj pomaknili v obrambo. Ekipi iz Newarka je za preobrat zmanjkovalo časa, zadnji obupni poskus je bila igra brez vratarja že tri minute in pol pred koncem. Toda prazen gol je izkoristil Trevor Lewis, povsem dotolčene goste pa je s šestim golom ponižal še Matt Greene in navdušeni navijači so zadnje minute tekme stoje z aplavzom nagradili svoje junake.

Kralji so tako sanjsko sezono kronali še z daleč največjim uspehom v zgodovini kluba - doslej so le enkrat, leta 1993, igrali v velikem finalu - obenem pa postali prva ekipa po Anaheimu leta 2007, ki je slavila pred domačimi navijači. Nagrado Conn Smythe za najkoristnejšega igralca končnice pa je dobil vratar kraljev Quick.

STA


Najbolj brano