Anže Kopitar bo jutri priletel na Brnik

Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar se po izredno uspešni sezoni v hokejski ligi NHL, kjer je z ekipo Los Angeles Kings osvojil naslov prvaka, vrača domov. Navijači ga bodo lahko pozdravili v sredo na brniškem letališču, kamor bo eden od junakov kalifornijske hokejske pravljice predvidoma prišel pozno popoldne.

Za zdaj bo Kopitar v Slovenijo prišel sam - brez prestižnega Stanleyjevega pokala, ki ga ima vsak hokejist, član zmagovalne ekipe, pravico za krajši čas “posvojiti” in ga odnesti, kamor želi Foto: Reuters
Za zdaj bo Kopitar v Slovenijo prišel sam - brez prestižnega Stanleyjevega pokala, ki ga ima vsak hokejist, član zmagovalne ekipe, pravico za krajši čas “posvojiti” in ga odnesti, kamor želi Foto: Reuters

LJUBLJANA> Po osvojitvi Stanleyjevega pokala ima Anže Kopitar še kup prijetnih obveznosti. “Veselice”, sprejemi in parada po mestnih ulicah v Los Angelesu so že za njim, zdaj pa ga čakajo še navdušeni privrženci v Sloveniji. Na letališču Jožeta Pučnika ga bodo lahko najbolj neučakani pozdravili v sredo že ob 17.35, pozneje pa mu prijatelji in sokrajani pripravljajo še sprejem v domačem kraju.

V Slovenijo bo prišel brez Stanleyjevega pokala

Za zdaj bo Kopitar v Slovenijo prišel sam - brez prestižnega Stanleyjevega pokala, ki ga ima vsak hokejist, član zmagovalne ekipe, pravico za krajši čas “posvojiti” in ga odnesti, kamor želi. Ta del slavja ob osvojitvi naslova prvaka v NHL bo tako še nekoliko počakal, najverjetneje do julija ali celo do začetka avgusta.

Kralji so se kot osma oziroma zadnja ekipa uvrstili v končnico v zahodni konferenci NHL, tam pa so vse postavili na glavo. Vratar Jonathan Quick, Kopitar, kapetan Dustin Brown, Drew Doughty in še marsikdo v črno-beli zasedbi so hitro postali junaki Kalifornije, pa tudi Slovenije. Iz tekme v tekmo je več navijačev v domovini žrtvovalo nočni počitek, da so lahko v živo spremljali boje Kopitarja in druščine.

Kralji so kar po vrsti sneli skalpe bolje uvrščenim ekipam

In ti so bili odlični. Kralji so kar po vrsti sneli skalpe bolje uvrščenim ekipam iz rednega dela: najprej je padel Vancouver, sploh najboljša ekipa do končnice, s 4:1 v zmagah; nato z gladkih 4:0 drugopostavljeni St. Louis, tretji nosilec Phoenix pa v konferenčnem finalu tudi ni mogel doseči več kot ene zmage. Sledil je veliki finale NHL za Stanleyjev pokal, v katerem so bili, takrat še pod vodstvom legendarnega Wayna Gretzkyja, kralji edinkrat dotlej leta 1993 in izgubili. Kopitar in soigralci so ubrali drugačen pristop.

Proti New Jerseyju so povedli s 3:0 v zmagah, nato se je zataknilo pri četrti zmagi, ki jo je v takšnih serijah vedno najtežje doseči. New Jersey je še znižal na 2:3, a v šesti tekmi finala ni bilo več dvomov. Los Angeles je zmagal prepričljivo s 6:1 in veliki pokal je pristal v rokah Kopitarja. Dolga hokejska pomlad se je končala z velikim slavjem, Kopitarju je sicer ušel naziv najkoristnejšega igralca končnice - dobil ga je vratar Quick -, a je bil zato skupaj z Brownom z osmimi goli in 12 podajami najboljši strelec tega dela tekmovanja.

STA


Najbolj brano