Anže Kopitar: iz Hrušice do Hollywooda

Hokejisti Los Angeles Kings so v finalu NHL sicer zapravili dve zaključni žogi zapored, a v seštevku serije še vedno vodijo s 3:2, čeprav so v noči na nedeljo sploh prvič v letošnji končnici izgubili na gostovanju. Ob vratarju Quicku je prvo ime Kraljev slovenski vihar Anže Kopitar.

 Foto: STA
Foto: STA

LOS ANGELES > Če Anže Kopitar ne bi igral hokeja, bi bilo to nekaj takega, kakor da bi kumara rasla na jablani, kajti njegov oče Matjaž je nekdanji hokejist ter aktualni selektor slovenske reprezentance. Anžetova pot z rodne Hrušice je dobro znana, čeprav je zanimivo, da ima za pasom zgolj enajst odigranih tekem v slovenski ligi, pa še te je zbral z drugo jeseniško ekipo Kranjsko Goro. Komaj polnoleten se je preselil na Švedsko, kjer so ga preverjeni mojstri v klubu Södertälje izbrusili za najtežje izzive.

Najbolj priljubljen pri navijačih

Nekaj zanimivosti: očetova mati je bila a domačem dvorišču njegova prva hokejska nasprotnica; na debiju v ligi NHL leta 2006 je zabil dva gola; za sedemletno pogodbo z LA Kings je prejel 47.6 milijonov dolarjev; je rekorder LA Kings po številu zaporednih nastopov, saj je brez prekinitve nastopil na 325 tekmah.

Začetek njegove ameriške kariere je napovedal velike stvari, kajti že na debitantskem srečanju z Anaheimom je 6. oktobra 2006 zabil dva gola, predvsem krstni je bil pravi sladkorček, ko je na kocki ledu iz kozarca viskija preigral slovitega Prongerja in hladnokrvno zadel mrežo, zaradi vseh lepih akcij pa je v prvi NHL sezoni postal uradno najbolj priljubljen igralec LA Kings. Navijači so ga vzljubili tudi zaradi tekočega znanja angleščine, nasploh pa je Kopitar jezikovno zelo nadarjen, saj govori še nemško, srbsko in švedsko! V njegovi karieri sta pomembno vlogo odigrali tudi obe babici; očetova mati je bila na domačem dvorišču njegova prva hokejska nasprotnica, nona po mamini liniji pa ga je kot profesorica naučila angleščine in se ob tem sladko nasmejala, ko ji je mali Anže povsem resno razlagal, da bo znanje tujih jezikov potreboval zaradi selitve v NHL.

V nasprotju s splošnim mnenjem kalifornijski car sicer ni prvi Slovenec med ameriško-kanadskimi “profiji,” kajti vratar Tone Gale je v 60-letih odigral 17 minut za New York Rangers, pred tem pa je bil član Bostona. Mimogrede - ne eni ne drugi ga nimajo na svojih seznamih igralcev vseh časov.

Ko je Anže Kopitar podpisal pogodbo z Los Angeles Kings, so se nekateri zmrdovali, da odhaja v eno najskromnejših moštev NHL. V resnici se ti zadnja leta niso uvrščali v končnico, pa tudi Stanleyevega pokala nimajo v svojih vitrinah, čeprav je v Kaliforniji ob koncu 80. let nastopal celo sloviti Wayne Gretzky. Medtem je v “predmestju” Hollywooda zavel povsem drugačen veter, ko je klubski menedžer Dean Lombardi s spretnimi potezami zgradil odlično ekipo ter pri tem ogromno tvegal s številnimi novinci, saj je od Anžetovega prihoda v Staples Centru ostal le še kapetan Dustin Brown.

Ključna vloga

Čeprav so jo komaj ujeli za rep, se jim je v končnici povsem utrgalo, pri čemer je imel Kopitar ključno vlogo, kljub temu pa ostaja prav slovensko skromen: “V slačilnici vlada odlično vzdušje, igralci smo med seboj prijatelji in verjetno leži skrivnost uspeha prav v tej enotnosti.”

Medtem so Kopijevi sokrajani z rodne Hrušice že dodobra izčrpani, na nočnih seansah ob spremljanju finalne serije se jih je nazadnje zbralo 1500. Na Gorenjskem Kopitarjevi seveda niso mogli skriti, da je Anže za sedemletno pogodbo (do 2016) prejel 47,6 milijona dolarjev. Za trenerje je hvaležen tudi zavoljo odpornosti, kajti z izjemo lanskega zlomljenega gležnja 24-letni Gorenjec skoraj ne pozna poškodb, navsezadnje je 102 kilograma ob 191 centimetrih višine težko spraviti na tla. Lani je postal eden rekorderjev LA Kings, saj je brez prekinitve nastopil na 325 tekmah, s čimer je odšel v ropotarnico zgodovine celo veliki Marcel Dionne.

BORIS PLANINC


Najbolj brano