Andrej Bizjak: Koper težko do ATP turnirja

Štafetna palica je prišla do nekdanjega teniškega igralca in direktorja ženskega WTA turnirja v Portorožu Andreja Bizjaka, katerega je Samo Šinkovec izzval, ali bi se znova pridružil Teniškemu klubu Portorož.

Andrej Bizjak
Andrej Bizjak 

“S klubom nisem imel stikov vsaj 15 let, vendar vem, da se je veliko spremenilo od časov, ko sem sam pričenjal igrati. Takrat se je veliko delalo na vzgoji mladih upov, danes pa praktično ni tekmovalne ekipe. Verjetno je največji minus pomanjkanje lastnih igrišč, kajti ves portoroški teniški center, vključno s stadionom, je v lasti Marine, ki resda skuša pomagati, a je tudi zahteven lastnik. Nisem polovičar, zato se bom moral vsaj za zdaj zahvaliti za povabilo, saj imam veliko dela v podjetju Bitermo, želim pa tudi več časa nameniti dveletni hčerkici, kajti zadnja leta so bila zelo intenzivna.”

> Je res toliko dela s pripravo WTA turnirja?

“Sprva smo imeli termin v septembru, zadnji dve leti pa julija. Ker je največ dela dva meseca pred turnirjem in takoj po koncu, sem imel poleti zelo malo časa zase. Ne bom rekel, da mi je žal, med drugim sem spoznal veliko zanimivih ljudi, vendar pa vem, koliko časa zahteva angažiranje v klubu.”

> Med naloge direktorja sodi tudi prepričevanje igralk, da pridejo na “njegov” turnir. Je pod mizo veliko denarja zamenjalo lastnika, ko ste denimo v Portorož pripeljali takrat prvo igralko sveta Dinaro Safino?

“Hja, nekateri res plačujejo startine, mi tega nismo nikoli počeli, ampak smo raje poskušali z osebnim pristopom. Potrebno je spremljati dogajanje in pravočasno reagirati, seveda pa smo najboljšim ponujali tudi dodatne ugodnosti pri namestitvi, treningih. Zgodilo se je, da se je visoko rangirana Francozinja Golovin prijavila kar sama, ker je pač potrebovala nastope.”

> To je bil sicer edini turnir najvišje ravni v Sloveniji. Ga ni bilo mogoče zadržati?

“Odkrito rečeno, ne. Že nekaj let so nas iz svetovne teniške organizacije WTA opozarjali, da je stadion premajhen, saj smo kapaciteto z velikim trudom in iznajdljivostjo 'nategnili' na 2000 sedežev, čeprav je v resnici še malce manjša. Zadnji udarec je bil, ko so sprejeli pravilo, da mora imeti organizator WTA turnirja stadion za najmanj 2500 gledalcev.”

> In turnir se je preselil v azerbajdžanski Baku ...

“Vem, da se sliši dokaj oddaljeno, toda tenis se je zadnja leta zelo globaliziral in turnirji so na vseh celinah. Azerbajdžan se z naftnim denarjem skokovito razvija, zdaj želijo še moški turnir. Seveda se za organizacijo lobira v ozadju, zato se bo Slovenija težko vrnila v koledar.”

> Bojda naj bi v Kopru gradili novo dvorano, ker bi radi pripeljali moški ATP turnir.

“Sem slišal. Nekaj projektantov me je celo klicalo, kaj mora imeti takšna dvorana, več pa ne bi vedel. Na pamet bi rekel, da bo Koper zelo težko prišel zraven, kajti igralci si želijo krajšo sezono, torej se bo zmanjšalo število turnirjev, že zdaj pa je kandidatov zanje ogromno.”

> Bili ste zelo perspektiven igralec. Bi danes drugače zastavili svojo teniško kariero?

“Vsakomur je osnovna želja nastop na Grand Slamu ali preboj med prvih 100 na svetovni lestvici. Vedno gre za kombinacijo talenta in treninga, težko pa rečem, kaj bi storil drugače. Imel sem srečo, da sem pričel v Portorožu, ki je bil takrat četrti najuspešnejši klub v Jugoslaviji, saj so poleg mene naslove v mlajših kategorijah osvajali še Tanja Černe, Jaka Božič in Mitja Vatovec. Slednji je denimo izgubil finale mladinskega prvenstva z Ivaniševićem, Tanja pa proti Moniki Seleš. Sam sem dal veliko tudi na šolo, za poklicni tenis pa moraš trenirati po šest ur dnevno.”

> Komu bi predali štafeto?

“Moj izbor je Simon Ličen, ki je na portoroškem WTA turnirju vodil tiskovno središče, nedavno pa je tudi doktoriral na Fakulteti za šport. Zanima me, če se čez pet let vidi bolj v akademsko-športnih vodah ali v čistem športu?” BORIS PLANINC


Najbolj brano