“Vsi smo zmagovalci. Gremo še en krog?”

Letošnji DOS Extreme 2014 je postregel s presenetljivim razpletom v moški konkurenci, kjer je ob odstopih nekaterih favoritov prvič slavil Avstrijec Joachim Ladler. Z drugim mestom je navdušil Idrijčan Alen Štucin.

Med dekleti je zmagala Andreja Jagodic Foto: Arhiv Pn
Med dekleti je zmagala Andreja Jagodic Foto: Arhiv Pn

POSTOJNA > Tako najhitrejši kot tudi tekmovalci, ki so v cilj 8. DOS Extreme 2014 prikolesarili včeraj popoldne, so bili deležni gromkega aplavza številnih ljubiteljev kolesarstva in spremljevalnih ekip. Zmagovalec prestižne ultramaratonske Dirke okoli Slovenije je vsak, ki uspešno prevozi več kot 1234 kilometrov dolgo traso dolgih klancev in nevarnih spustov.

Lanski zmagovalec Mitja Rok je letošnjo dirko zaključil na šestem mestu, nasmeh na obraz pa mu je pričaral podatek, da je bil najhitrejši na vzponu na Vršič, s čimer si je prislužil posebno priznanje v spomin na legendarnega Jureta Robiča: “Kot vedno je bila dirka izredno naporna, vreme pa je poskrbelo za pravo piko na i. Nekateri tekmovalci so bili odlično pripravljeni. Sam sem se odločno pognal v boj za krono Vršiča in se tako na nek način izločil iz boja za najvišja mesta, saj sem ob vzponu porabil ogromno moči, a se mi je to obrestovalo.” Za pravi šov je ob prihodu v cilj poskrbel Jeseničan Anže Račič, ki je na presenečenje vseh prisotnih pred punco padel na kolena in jo zaprosil za roko, za poročno potovanje pa ji je obljubil nastop na naslednjem DOS v konkurenci mešanih dvojic.

To so v soboto dopoldne potrdili tudi člani drugouvrščene četvorke Hlapci, ki so ob prejemu medalj v en glas povedali: “Vsi smo zmagovalci, čeprav je na najvišji stopnički mesta le za enega,” in malo za šalo, malo za res dodali: “Proga nam ni povzročala nobenih preglavic. Gremo še en krog?” Omenjena četverica je v zaključnih kilometrih ob zvokih glasbe iz spremljevalnih vozil navdušeno pozdravljala gledalce ob progi, na znamenitih ridah v okolici Planine, ki so bile zadnja ovira pred ciljem, pa so si dali duška tudi preostali udeleženci.

Ciljno črto so v soboto dopoldne po 36 urah in 22 minutah kolesarjenja pričakovano prvi prečkali člani četverke Tušmobil Mirko Tuš, Mitja Mahorič, Borut Rovšček in Iztok Melanšek, ki so si privozili zmago v absolutni konkurenci. Malce pozneje sta v cilj pridrvela Gorenjca Uroš Komac in Tadej Blatnik (Bicikel.com), ki sta pričakovano slavila med moškimi dvojicami, gledalci v cilju pa so že nestrpno pričakovali razplet v kraljevski konkurenci posameznikov, kjer sta se za zmago udarila Joachim Ladler in Alen Štucin. Izjemno tesen razplet je več veselja prinesel Avstrijcu, ki je slavil s 36 minutami prednosti in po prihodu v cilj navdušeno pripovedoval: “Potreben sem spanca in dobre hrane. Prvih dvesto kilometrov je bil zelo hitrih, preko Vršiča pa nisem blestel. Imel sem nekaj težav pri vožnji v klanec, a sem vztrajal, saj sem vedel, da bo o razpletu odločala zadnja noč. Odvozil sem jo brez spanja in vzdrževal dober ritem. Veliko preglavic mi je povzročal veter, tako da ni bilo časa za uživanje v razgledu. Nekaj tehničnih težav na kolesu so moji pomočniki hitro odpravili in s svojo podporo prispevali ogromen delež k moji zmagi. To je najboljši del ultramaratonskega športa.”

Tudi tretje mesto med posamezniki je po zaslugi Eduarda Fuchsa pripadlo našim severnim sosedom, ki so z Johannom Eisenbraunom slavili med veterani, naveza Tygers of Wrath pa jim je prinesla zmago med mešanimi dvojicami. Med dekleti je za slovensko slavje poskrbela Andreja Jagodic, ki je prepričljivo ugnala edino konkurentko Hanko Ebertovo. Ravno Čehinja je včeraj popoldne zadnja prikolesarila v cilj ene izmed najboljših ultramaratonskih preizkušenj na svetu.

Med Primorci sta se poleg Štucina s petim mestom v konkurenci moških dvojic izkazala domačina Franci Horvat in Oliver Merhar (FH Team), med posamezniki je Sežančan Andrej Velišček dirko zaključil na 19. mestu, Andrej Zaman in Tanja Kavčič pa sta med mešanimi dvojicami odstopila. Predčasno sta dirko zaključila tudi prva favorita, Ljubljančan Marko Baloh in Švicar Thomas Ratschob, kar je še dodatna potrditev, da slovenska dirka še zdaleč ni mačji kašelj za velemojstre ultramaratonskega kolesarjenja, ki so v svoji karieri na podobnih preizkušnjah prevozili že na tisoče kilometrov.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano