“Sem v življenjski formi”

Jutri se bo v Moskvi začelo svetovno prvenstvo v atletiki. Edina primorska zastopnica v 14-članski slovenski odpravi Snežana Rodić je proti ruski prestolnici poletela včeraj.

Kako daleč bo Snežana Rodić skočila v Moskvi? Foto: Leo Caharija
Kako daleč bo Snežana Rodić skočila v Moskvi? Foto: Leo Caharija

MOSKVA > ”Sem v življenjski formi, zato je tudi letvica pričakovanj postavljena visoko,” je pred odhodom na prizorišče svetovnega prvenstva za PN povedala koprska atletinja. Optimizem ima temelje v rezultatih. Letos je Snežana Rodić z znamko 14,58 metra, ki jo je postavila 15. junija na atletskem pokalu v Novi Gorici, lastnica četrtega dosežka na svetu.

Med deveterico slovenskih atletov je najresnejši in morda tudi edini kandidat za medaljo seveda Primož Kozmus v metu kladiva. Visoka pričakovanja goji tudi metalka kopja Martina Ratej. Morda lahko z uvrstitvijo v finale preseneti obetavna Barbara Špiler (kladivo). Preostali reprezentanti so Rožle Prezelj (višina), Jan Žumer (200 m), Marina Tomić (100 m ovire), Sonja Roman (1500 m) in Daneja Grandovec (maraton).

Deli si ga še s tremi tekmovalkami. Na vrhu izstopa velika trojka: Otha Saladuha (Ukrajina, 14,85 metra), Caterine Ibarguen (Kolumbija, 14,83), in Jekaterina Koneva (Rusija, 14,82).

Za razliko od nekaterih drugih disciplin bo zasedba v ženskem troskoku popolna, zato so tudi rezultatske napovedi tvegane. ”Osnovni cilj je preboj v finale dvanajsterice. Predvidevam, da bo za to treba skočiti okrog 14.20 metra. Nabor tekmovalk, ki so letos zmogle to daljavo, pa je dokaj širok in zajema skoraj vseh 30 imen, ki se bodo merile v kvalifikacijah,” je pojasnila Rodićeva, ki bo prvič okusila tekmovalno areno stadiona Lužniki v torek, 13. avgusta, ko bodo v jutranjih urah na sporedu kvalifikacije. Če bo šlo vse po načrtih, pa bomo 31-letno članico ljubljanskega Massa videli na zaletišču še dva dni kasneje v finalu.

“Ne želim prehitevati dogodkov. Grem po stopničkah. Verjamem, da bom 13. avgusta opravila prvi del naloge. Imela bom tudi poseben motiv. To je rojstni dan hčerke Lare. Misel nanjo mi tudi na tekmovališčih daje posebno energijo. Za ustrezno pripravljenost na prizorišču pa bo poskrbel Srdjan Djordjević . Prisotnost trenerja mi veliko pomeni. Na tekmi pa bodo veliko vlogo odigrali tudi drugi dejavniki, kot so dnevna forma, počutje, ki je za zdaj odlično, in seveda adrenalin. Svetovno prvenstvo je velika tekma, ki ni primerljiva z mitingi diamantne lige, kjer tekmuješ tudi za užitek,” je pojasnila Rodićeva, ki ima za sabo eno najuspešnejših sezon doslej.

In čemu pripisuje rezultatsko pot navzgor? “Na začetku sezone na tekmah nisem ujela pravega ritma. Preklop se je zgodil na mitingu diamantne lige v Oslu, kjer sem se v zimskih temperaturah dejansko prepričala, da imam v nogah daljavo, ki sem jo nato dosegla v Novi Gorici. Od takrat je minil poldrugi mesec, a forma se ni porazgubila, kar sem pokazala tudi na sredozemskih igrah in nedavno na mitingu v Londonu. Tudi občutki na treningih so dobri. Prav vsakdanja osredotočenost na vadbo je bila letos ključnega pomena za rezultatski preskok. Veliko stvari pri treningu nismo spreminjali, pomembno je, da si z glavo pri stvari in odmisliš vse moteče dejavnike,” je letošnji recept za uspeh odkrila Rodićeva.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano