Rodićeva na startni listi diamantne lige v Dohi

V petek se bo v katarski Dohi začela serija največjih mitingov na svetu v kraljici športov. Na prvi atletski diamantni ligi sta na startni listi tudi Slovenki Martina Ratej v metu kopja in Snežana Vukmirović Rodić v troskoku.

Snežana Vukmirović Rodić Foto: Leo Caharija
Snežana Vukmirović Rodić Foto: Leo Caharija

DOHA > Zadnja tekma diamantne lige v sezoni bo 5. septembra v Bruslju.

Snežana Vukmirović ROdić kljub izpolnjeni normi ni nastopila na marčevskem dvoranskem SP v Sopotu, ker je zaradi angine predčasno končala zimsko sezono. Nova bolezen, potem pa še težave s stegensko mišico, so zaznamovale tudi začetek priprav na poletno sezono, v kateri si želi visoko zlasti na evropskem prvenstvu avgusta v Zürichu. Zaradi vseh težav gotovo ne bo v formi, ki si jo želi, že na prvih tekmah sezone. Tudi Martina Ratej je bila pozimi poškodovana. Pred evropskim zimskim pokalom v metih 15. marca na Portugalskem, kjer je bila na koncu bronasta, si je poškodovala desno nogo. Tudi njen glavni cilj sezone je EP, kjer si želi, da bi v finalu vrgla okrog 65 m.

V Katarju bo nastopilo deset olimpijskih zmagovalcev, manjkala pa bosta jamajška zvezdnika Usain Bolt, ki bo prvič v ligi tekmoval 5. julija v Parizu, ter Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki se bo za zmago potegovala na drugem tekmovanju v tej seriji 18. maja v kitajskem Šanghaju.

Prizorišča letošnje diamantne lige so ostala ista, kot v minuli sezoni, le London je zamenjal Glasgow, kjer bo tekmovanje potekalo 11. in 12. julija. Skupni nagradni sklad je osem milijonov ameriških dolarjev. Peta sezona diamantne lige, ki je zamenjala prej uveljavljeno zlato ligo, bo potekala v 14 mestih v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Vsak miting bo imel najmanj 480.000 dolarjev nagradnega sklada. Vsaka izmed 32 disciplin bo na sedmih mitingih, po prvi trije na posameznem tekmovanju v disciplini pa bodo dobili točke za skupno razvrstitev (4, 2, 1 točka); finale bo točkovano dvojno.

Skupni zmagovalci posameznih disciplin, ki bodo štele za diamantno serijo, bodo dobili po 40.000 dolarjev in pokal z diamantom, ki ga bo izdelal švicarski draguljar Beyer, eden najstarejših in najprestižnejših na svetu. Zmagovalec discipline na posameznem mitingu bo prejel 10.000 ameriških dolarjev, nato pa bodo denar podeljevali do osmega mesta 6000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500 in 1000 dolarjev. Nekaj denarne nagrade bodo dobili tudi tekmovalci na dolgih progah do 12. mesta in devetouvrščeni v sprintih, kjer bo devet prog.

STA


Najbolj brano