“Pravo delo me šele čaka”

Petra Majdič se po zaključku športne poti ni spremenila. Še vedno izžareva ogromno energije, zgovornost pa ji bo v vlogi vodje slovenske reprezentance na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju prišla še kako prav.

Petra Majdič Foto: Igor Mušič
Petra Majdič Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Zarečenega kruha se največ poje. To je izkusila tudi Petra Majdič, ki je prisegla, da bodo olimpijske igre v Vancouvru, kjer je spisala pravo filmsko zgodbo, njene zadnje. V Kanadi je osvojila sploh prvo olimpijsko medaljo v smučarskem teku za Slovenijo. V sprintu, ki tudi po njeni športni upokojitvi ostaja paradna disciplina slovenskega smučarskega teka, sta znali poseči visoko Katja Višnar in Vesna Fabjan. Slednja se je na Poljskem zavihtela na zmagovalne stopničke svetovnega pokala v drsalnem koraku, ki bo na sporedu v Sočiju. Si lahko torej na olimpijskih igrah obetamo viden tekaški dosežek?

“V vrhunskem športu je pomembna predvsem samozavest, ki jo je Vesna pridobila s tem dosežkom. Z njo lahko premaga številne ovire. Bo pa Soči povsem druga tekma. Proga je težja, popolna konkurenca pa na igrah ne bo odpuščala napak. Veliko bo seveda odvisno od dnevne forme, razpoloženja ter tudi snežnih in vremenskih razmer.”

> Kako se počutite v novi vlogi vodje olimpijske odprave?

“Za zdaj so izkušnje prav prijetne, za kar gredo zasluge sijajni ekipe operativcev, ki sodelujejo z mano v tem projektu. Od njih črpam potrebno samozavest.”

> Kaj sploh počnete oziroma boste počeli na čelu reprezentance?

“Po posvetu znotraj ekipe sem določila zastavonošo. Prisotna pa sem bila tudi na različnih odborih ob določanju reprezentantov. Glavno delo pa me šele čaka. Na igrah bom prisotna od samega začetka. Na papirju bom vodila operativni del, a dejansko je ekipa mojih sodelavcev tako uglašena, da lahko samostojno izpelje ta projekt. V Sočiju bom skrbela za komunikacijo z organizatorji in reprezentanco, predstavljala bom določen medijski ščit. Če bi se zgodil kak hud prekršek ali incident znotraj ekipe, pa imam pooblastila, da vzamem akreditacijo članu naše odprave. Zraven bom pri dvigu slovenske zastave 6. februarja, ko nas bo sprejel tudi župan Sočija.”

> Koliko dela vas čaka?

“Na prizorišču bom mesec dni. Logistični zalogaj je kar hud. Razpeta bom med tremi olimpijskimi vasmi, razdalje pa so velike. Potrebne bo precej koordinacije, da bodo stvari delovale, pri čemer se zanašam tudi na preverjeno ekipo.”

> Kakšna so tekmovalna pričakovanja?

“Vesela sem, da so olimpijske igre na sporedu februarja in ne decembra, ko so bila pričakovanja javnosti na podlagi pretekle sezone dokaj nerealna. Olimpijsko leto vendarle prinaša drugačna izhodišča, konkurenca je ravno tako vpregla vse sile za rezultatski uspeh na igrah. Seveda bom spremljala dogajanje drugače kot tekmovalci. Po tej plati sem bolj sproščena, mi pa v podzavesti odzvanja glas, da bi se le vse izteklo v najlepšem redu. Zavedam se, da v slovenski športni javnosti ne bo zadovoljstva, če ne bomo osvojili olimpijske medalje. Se pa utegne zgoditi, da se komu od slovenskih favoritov za odličja zalomi. Potem bo treba obrazložiti javnosti in medijem, da je to sestavni del vrhunskega športa.”

> Je kaj bojazni pred terorističnimi napadi?

“Ne. Tudi športniki so osredotočeni na svoje tekmovalne cilje.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano