(Tro)skok do Švedske

Uresničenim ciljem običajno sledi čustvena izpraznjenost. Tudi novogoriška atletinja Maja Bratkič je deležna tega (športnega) simptoma.

Maja Bratkič bo na začetku marca zastopala slovenske barve na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Maja Bratkič bo na začetku marca zastopala slovenske barve na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA> Potem ko je na atletskem mitingu v Bratislavi pretekli konec tedna z dosežkom 13,54 metra izpolnila normo za evropsko prvenstvo (EP) v troskoku, se v teh dneh bori s povišano telesno temperaturo: ”Očitno sem si naprtila prevelik pritisk, ki se je še stopnjeval z vsako zamujeno priložnostjo. Pa tudi sicer je zimska sezona sila kratka. Vedela sem, da imam normo v nogah, moj osebni rekord namreč znaša 13,75 metra, a svojih pričakovanj oziroma želenega skoka nikakor nisem mogla prenesti na zaletišče. Ko mi je to kljub težavam s prezgodnjim odrivom deloma uspelo, sem si oddahnila,” je razvoj dogodkov opisala 21-letna Maja Bratkič, ki je vsaj v zimski sezoni brez močne konkurence v troskoku.

Trener Maje Bratkič v AK Gorica Oliver Batagelj pravi, da bo s pridobljeno stabilnostjo v skokih prišla tudi večja natančnost pri odrivu. Posledično verjame, da je Bratkičeva letos sposobna tudi dolžine 14 metrov.

Tako Snežana Rodić kot Marija Šestak sta namreč zaradi težav s poškodbami izpustili dvoranski del, Bratkičeva pa si je že zagotovila nastop na EP, ki bo na začetku marca v švedskem Göteborgu. Norma sicer ne sodi med pretirano zahtevne, a ko je nekaj treba opraviti, časa oziroma tekem pa počasi zmanjkuje, se zadeva utegne dodobra zaplesti. ”To bo moje prvo veliko tekmovanje na absolutni ravni, zato je bila tudi želja tako močna. Sedaj se moram najprej pozdraviti, potem pa se bom lahko v miru posvetila vadbi in novim ciljem,” je pojasnila Bratkičeva, ki jo pred EP čaka 16. februarja še državno prvenstvo v Ljubljani, kjer bo lovila vrh tako v troskoku kot v skoku v daljino.

V Göteborgu bo za vidnejši dosežek potrebno skočiti precej več od predpisane norme in bržkone tudi od Majinega osebnega rekorda. Preboj med osmerico finalistk je v tovrstni konkurenci sicer pretenciozno pričakovati, a bo tekmovanje gotova dobrodošla izkušnja in tudi lepa popotnica za naslednje atletske izzive, ki jih bo v poletni sezoni še precej. Bratkičeva ima v mislih predvsem sredozemske igre in evropsko prvenstvo do 23 let. Zlasti na tekmovanju za mlajše člane si želi vtisniti viden pečat.

Pred dvema letoma je morala evropsko prvenstvo do 23 let namreč izpustiti, zato so njena rezultatska pričakovanja visoka. “Segajo vse tja do medalje. Sicer pa dogodkov ne gre prehitevati. Najprej je treba uspešno dokončati dvoranski del sezone,” je pojasnila Bratkičeva, ki nadaljuje družinsko športno tradicijo. S športom pa je povezana tudi prek študijskega področja, saj zaključuje izpite 2. letnika kineziologije na ljubljanski Fakulteti za šport. “Usklajevanja obveznosti sem vajena že iz srednje šole, zato mi ne povzroča nepremostljivih težav. Ob negotovi športni karieri pa je dobro imeti odprte tudi druge opcije.ALEŠ SORTA


Najbolj brano