Zvezde so predvsem hokejisti

V Sočiju kljub izvirnim olimpijskim krilaticam ne bo manjkalo zvezdniškega pridiha. Prednjačil bo seveda moški hokejski turnir, na katerem bodo zbrani vsi najboljši igralci iz severnoameriške lige NHL. Med njimi bo tudi Anže Kopitar.

Norvežan Ole Einar Bjorndalen je najuspešnejši biatlonec vseh časov. V Sočiju bo tekmoval na svojih šestih, zadnjih olimpijskih igrah Foto: Pawel Kopczynski
Norvežan Ole Einar Bjorndalen je najuspešnejši biatlonec vseh časov. V Sočiju bo tekmoval na svojih šestih, zadnjih olimpijskih igrah Foto: Pawel Kopczynski

SOČI > Ker je zvezdniški sistem v ameriškem športnem ustroju trdno zasidran že vsaj tri desetletja, še bistveno dlje pa v družbenem življenju, seveda ni dileme, iz katere olimpijske discipline prihaja največje število zvezdnikov, ki v zimskih športih sicer niso ravno pogosti. Hokej na ledu je na olimpijskih igrah vselej deležen posebne pozornosti. Odkar so leta 1998 prvič na njem zaigrali tudi vsi najboljši iz lige NHL, pa je pridobil izjemno tekmovalno veljavo. Hokej ima domovinsko pravico v Kanadi, tamkajšnji klubi so del ustanovnega jedra lige NHL. Tudi v Rusiji ima skoraj status nacionalnega športa. Med najbolj popularnimi ekipnimi igrami pa je na Češkem, Slovaškem, v skandinavskih (Finska, Švedska, Norveška) in alpskih (Švica, Avstrija, pa tudi Slovenija) državah.

V slovenski odpravi oziroma smučarskih okvirjih bi lahko - ne le zaradi športnih dosežkov - status zvezdnice imela Tina Maze. Sicer pa zvezdniški status v karavani belega cirkusa še najbolj pristaja Lindsey Vonn. Američanka, ki je zaradi poškodbe v Sočiju sicer ne bo, vzdržuje zvezdniške povezave tudi s pomočjo partnerja, razvpitega igralca golfa Tigerja Woodsa.

Globalni hokej

Rusi Jevgenij Malkin, Aleksander Ovečkin, Ilija Kovalčuk, Kanadčani Sidney Crosby, Jonathan Toews, Rick Nash, Američani Paul Stastny, Patrick Kane, Švedi Henrik Zetterberg, brata Sedin, Finca Mikko Koivu, Valtteri Filppula, češka hokejska legenda Jaromir Jagr, nenazadnje tudi Anže Kopitar ... Seznam zvezdnikov ledenih ploskev, ki prihajajo iz lige NHL, pa tudi vse močnejše in bogatejše lige KHL, je res dolg. Globalno ponuja hokej največ zvezdnikov, pri čemer je poleg popularnosti zelo pomembna postavka v zvezdniškem sistemu zaslužek, ki v hokeju debelo prekaša druge zimske športe.

V ostalih disciplinah lahko govorimo bolj o športnih junakih in legendah kot o zvezdnikih v pravem pomenu besede. Bode Miller že nekaj let ni več v vrhu svetovnega alpskega smučanja, a je s svojo pojavnostjo še vedno na vrhu seznama popularnosti. Tudi v ZDA, kjer mu je prevzel smučarski primat rojak Ted Ligety. Slednji obvladuje veleslalomsko sceno v zadnjih letih, zato bo zanimiv njegov obračun z najboljšim smučarjem zadnjih dveh sezon nasploh, Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, ki pa se še ni približal statusu rojaka Hermanna Maierja. V smučarskih skokih imajo naši severni sosedi Gregorja Schlierenzauerja, ki se lahko pohvali s kopico lovorik in največjim številom zmag v svetovnem pokalu. Manjka mu le še posamično zlato olimpijsko odličje. Švicar Simon Ammann jih ima v svoji zbirki že štiri.

Neuničljivi Norvežan

Kaj pa druge discipline? Biatlon je s svojimi uspehi najbolj zaznamoval že zdaj legendarni, 40-letni Norvežan Ole Einar Bjørndalen, ki sicer v Sočiju ni v ožjem krogu favoritov. V smučarskem teku izstopata njegova rojaka Marit Bjørgen pri dekletih in Petter Northug pri fantih. V umetnostnem drsanju bo pod drobnogledom domači adut Jevgenij Plušenko, ki ima zlato medaljo iz Torina ter srebrni odličji iz Salt Lake Cityja in Vancouvra. V bobu bosta tekmovali tudi ameriški atletski olimpijki Lolo Jones in Lauryn Williams. Armin Zöggeler bo v sankanju lovil šesto zaporedno olimpijsko medaljo za Italijo, Američan Shani Davis pa tretje zaporedno zlato v hitrostnem drsanju na 1000 metrov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano