Zmagal zimzeleni Bjoerndalen, Fak deseti

Zimzeleni Norvežan Ole Einar Bjoerndalen je zmagovalec uvodne biatlonske preizkušnje na olimpijskih igrah v Sočiju - 10 kilometrskega sprinta. Le 1,3 sekunde je zaostal Avstrijec Dominik Landertinger, tretji pa je bil Čeh Jaroslav Soukup, ki je zaostal 5,7 sekunde.

Med četverico slovenskih tekmovalcev je bil po pričakovanjih najboljši Jakov Fak, ki je bil 100-odstoten na strelišču, s 33 sekundami zaostanka pa je osvojil 10. mesto Foto: STA
Med četverico slovenskih tekmovalcev je bil po pričakovanjih najboljši Jakov Fak, ki je bil 100-odstoten na strelišču, s 33 sekundami zaostanka pa je osvojil 10. mesto Foto: STA

SOČI Ole Einar Bjoerndalen, ki je konec januarja dopolnil 40 let, je osvojil že svojo 12. olimpijsko medaljo, sedmo zlato, s čimer se je še utrdil na drugem mestu večne lestvice dobitnikov olimpijskih medalj na zimskih igrah. Od prvega mesta rojaka, sicer smučarskega tekača Bjoerna Daehlieja, ga zdaj loči le še ena zmaga. “Ni bilo lahko, a vse se je izšlo perfektno. Imel sem tudi odlične smuči. Vsekakor je bila to moja najboljša tekma v sezoni,” je po zmagi dejal Norvežan, ki je moral za razliko od Avstrijca in Čeha tudi po enkrat v kazenski krog.

Zmaga Norvežana, najstarejšega zmagovalca posamične olimpijske tekme v zgodovini, je bila še toliko večje presenečenje, saj nihče ni pričakoval, da se po kazenskem krogu še lahko poteguje za zmago. V podobnem položaju so bili namreč tudi sofavoriti Norvežan Emil Hegle Svendsen, Francoz Martin Fourcade in Rus Anton Šipulin, ki so prav tako morali enkrat v kazenski krog in blizu medaljam je bil na koncu le četrtouvrščeni Šipulin, ki ga je od brona in prve medalje za gostitelje ločilo 0,7 sekunde.

Med četverico slovenskih tekmovalcev je bil po pričakovanjih najboljši Jakov Fak, ki je bil 100-odstoten na strelišču, s 33 sekundami zaostanka pa je osvojil 10. mesto. Na zasledovanje sta se uvrstila tudi Klemen Bauer, ki je bil 26., in Janez Marič z 51. mestom. Peter Dokl je bil 72. Razplet je bil nekako pričakovan, saj je Fak trenutno daleč najboljši slovenski tekmovalec, tekaška forma pa po poškodbi in boleznih ni povsem vrhunska.

V smučini je bil od Faka hitrejši tudi Bauer, ki pa si je stadion Laura dvakrat ogledal iz kazenskega kroga in na koncu zaostal dobro minuto. "Nisem razočaran, kvečjemu jezen, da sem dvakrat zgrešil. Nastopil sem približno tako, kot sem pričakoval, priložnost je bila lepa, a ni bilo prostora za napake." Veteran Janez Marič, le leto mlajši od Bjoerndalna, je bil ob enem zgrešenem strelu prepočasen v smučini. "Končno sem enkrat ustrelil kot znam, a tekaško danes ni bil moj dan." Dokl je po 72. mestu ostal tudi brez ponedeljkovega zasledovanja: "Proga je res brutalna, kaj takega redko doživiš."

V nedeljo bodo v Sočiju v sprintu nastopila dekleta, kjer bo slovenske barve kot edina branila Teja Gregorin, v ponedeljek bo na sporedu moško zasledovanje.


Najbolj brano