Vojaki, mornarica in rakete

Skrb za varnost postaja ena od pomembnejših postavk olimpijskih iger. Tako bo tudi v Londonu, kjer bo v varnostno shemo predvidoma vpetih 27.000 posameznikov.

Za varnost naj bi na olimpijskih igrah skrbelo 17.000 vojakov Foto: Epa
Za varnost naj bi na olimpijskih igrah skrbelo 17.000 vojakov Foto: Epa

LONDON> Olimpijske igre kot eden največjih globalnih dogodkov moderne dobe se skozi zgodovino niso mogle ogniti političnemu dogajanju. Tu in tam so se sicer pojavljali posamezni izpadi, a prelomnica v varnostnem poglavju so bile olimpijske igre v Münchnu leta 1972. Po ugrabitvi izraelskih športnikov v olimpijski vasi in žrtvah, ki so padle pri poskusu reševanja, nič več ni bilo tako kot prej. Varnostni ukrepi so se prebili na vrh seznama prioritet posameznih organizatorjev. Temu primerno so se v naslednjih letih povečevali tudi namenski stroški.

Strah pred terorističnimi napadi se je v zadnjem desetletju okrepil. V koaliciji, ki je posredovala v Afganistanu in nato Iraku, je poleg Združenih držav Amerike imela vodilno vlogo prav Velika Britanija. Poleg organiziranih terorističnih akcij se na Otoku ravno tako bojijo morebitnih nasilnih akcij, ki bi bile v domeni posameznikov. Eden od takih smrtonosnih napadov se je zgodil leta 1996 v Atlanti. Kako se lahko hitro in nenadejano primerijo neželeni dogodki, je še najbolje ponazorila epizoda s plamenico, ki je potovala po Veliki Britaniji in bi jo enemu od nosilcev kmalu izmaknili.

>700 milijonov funtov stane varnost; 17.000 vojakov bo pomagalo varnostnikom in policiji

Prvi izračuni, po katerih naj bi v Londonu za varnost skrbelo 10.000 ljudi, stroški pa naj bi znašali 284 milijonov funtov, so medtem že narasli, tako kot celoten proračun iger. Za varnost naj bi prireditelji odšteli skoraj še trikrat toliko, kot je bilo sprva predvideno. Aktualne številke se gibljejo okrog 700 milijonov funtov, v varnost pa naj bi bilo vključenih 27.000 ljudi, ki bodo pomagali redni policijski službi. Zasebno podjetje, ki naj bi zagotovilo večino izurjenih varnostnikov, ni moglo izpolniti zaveze. Tako so Britanci vpoklicali 3500 vojakov, skupaj naj bi jih bilo kar 17.000. Med njimi jih je kar nekaj, ki so bili naknadno mobilizirani, potem ko so se vrnili z vojaških misij na drugih celinah. ”Neposrednih groženj ni, toda varnost mora biti na prednostnem seznamu. To pa ne pomeni, da bo London oblegano mesto,” je varnostna izhodišča predstavil predsednik organizacijskega odbora iger Sebastian Coe.

Londončani medtem s pomisleki spremljajo razvoj dogodkov. V predmestju prestolnice na Temzi bo zasidrana največja ladja kraljevske mornarice, v olimpijskem parku pa bodo na strehe večjih poslopij namestili rakete zemlja-zrak. Pod varnostnim drobnogledom bodo tudi obiskovalci olimpijskih prizorišč in parkov. Na seznamu prepovedanih predmetov, ki jih gledalci oziroma navijači ne bodo smeli prinesti, so tako denimo žoge, loparji, frizbiji, piščalke, bobni, razvpite vuvuzele in drugi navijaški pripomočki. Večji dežniki, plastenke z več kot 100 mililitri tekočine sodijo tudi na preostalih bolje varovanih športnih dogodkih med nedovoljene potrebščine. Prepovedana so tudi obeležja držav, ki ne sodelujejo na igrah, kot tudi simboli ali oblačila s političnim sporočilom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano