Tragedija Jevgenija Plušenka

Jevgenij Plušenko, zvezda ruskega umetnostnega drsanja, je tudi danes v ospredju pozornosti ruske javnosti. Medtem ko Rusi po eni strani obžalujejo četrtkovo poškodbo, zaradi katere je Plušenko končal kariero, govorijo celo o “človeški tragediji”, hkrati opozarjajo, da bi lahko zaradi zdravstvenih težav že prej dal prednost mlajšim tekmovalcem.

  Jevgenij Plušenko, zvezda ruskega umetnostnega drsanja, je tudi danes v ospredju pozornosti ruske javnosti Foto: David W. Carmichael
Jevgenij Plušenko, zvezda ruskega umetnostnega drsanja, je tudi danes v ospredju pozornosti ruske javnosti Foto: David W. Carmichael

SOČI > Jevgenij Plušenko je na olimpijskih igrah v Sočiju prispeval levji delež k zmagi Rusije v ekipni preizkušnji, novosti na zimskih olimpijskih igrah. V četrtek bi moral nastopiti še v posamični preizkušnji, a se je med ogrevanjem tik pred kratkim programom poškodoval in sklenil končati kariero.

Turnir v Sočiju bo tako prvi po olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984, na katerem Sovjetska zveza ali Rusija ne bosta osvojili medalje v posamični moški preizkušnji.

Ruska javnost obžaluje tragedijo, ki se je dogodila 31-letnemu zvezdniku, a se hkrati sprašuje, zakaj zaradi zdravstvenih težav ni odnehal po ekipni preizkušnji in dal prednosti mlajšim tekmovalcem.

Plušenko, ki je v svoji karieri osvojil štiri olimpijske medalje, dve zlati in dve srebrni, ima težave s hrbtom že dve leti, zato je bil njegov nastop na posamični preizkušnji v Sočiju do zmagoslavja v ekipni preizkušnji ves čas pod vprašajem.

“Velika kariera našega drsalca se je končala s pravo človeško tragedijo,” je danes na naslovnici zapisal Sovjetski Sport in povzel Plušenkove besede: “Navijače prosim za odpuščanje.”

Zaradi Plušenkove odločitve, da nastopi v posamični preizkušnji, je namreč brez nastopa pred domačimi gledalci ostal 18-letni ruski prvak Maksim Kovtun. “Zakaj je bilo to potrebno? Maksim Kovtun je tako ostal brez nastopa na olimpijskih igrah, celotna država pa brez predstavnika v finalu,” so se vprašali pri časniku Sport Express.

Ruska televizija NTV, ki je blizu Kremlju, je sicer poročala, da je Plušenko dva dni pred nastopom v individualni preizkušnji prosil, naj ga zaradi poškodbe umaknejo s seznama nastopajočih.

Ruska drsalna zveza naj bi nato začela iskati mladega Kovtuna, ki je zaradi žalosti in jeze izključil mobilni telefon, najti pa niso mogli niti prek njegovih trenerjev. Ker ga v enem dnevu niso našli, so predstavniki drsalne zveze prosili Plušenka, naj nastopi, je še poročala NTV.

Ruska drsalna zveza tega ni želela komentirati, je pa predsednik zveze za umetnostno drsanje Aleksander Gorškov za časnik Izvestija dejal, da Plušenko olimpijske igre zapušča kot “heroj”.

STA


Najbolj brano