To je res elitna konkurenca

Hokejsko tekmovanje bo zagotovo ena od poslastic olimpijskih iger v Sočiju, kar ni nič novega, odkar so se pred Naganom 1998 v ligi NHL odločili, da med ZOI prekinejo svoje tekmovanje. Prav vse ekipe so na prizorišče prišle z igralci iz severnoameriške lige.

Aleksander Ovečkin, eden največjih hokejskih zvezdnikov tako v Severni Ameriki kot v Rusiji, bo tudi igral v Sočiju Foto: Christinne Muschi
Aleksander Ovečkin, eden največjih hokejskih zvezdnikov tako v Severni Ameriki kot v Rusiji, bo tudi igral v Sočiju Foto: Christinne Muschi

KOPER > V preteklosti so se reprezentance skušale znajti tako ali drugače, Kanadčani so denimo v prvih izvedbah poslali po zlato medaljo celo kakšno klubsko selekcijo, na zadnjih petih olimpijskih igrah pa so z izjemo poškodovanih nesrečnikov prisotni prav vsi planetarni zvezdniki. Ob navitih cenah (300 evrov in več je običajna tarifa za posteljo), nadlegovanju varnostnikov ter oteženem odhodu v Soči je obisk na prizoriščih sicer katastrofalen, zato se številni sprašujejo, ali bosta vsaj dvorani Bolšoj in Šajba polni, čeprav je hokej skorajda ruski nacionalni šport.

Na obisk domorodcev organizatorji ne morejo resno računati, tujcev pa je malo, saj so Rusi v svojem slogu pripravili za gledalce izrazito neprijazne olimpijske igre. Četrtkova otvoritvena tekma zbornaje s Slovenijo je sicer razprodana, zato pa so za preostali srečanji naše reprezentance proti Slovaški in ZDA še na voljo najdražje vstopnice od 100 do 175 evrov.

Ob Črnem morju imajo vse ekipe v svojih vrstah vsaj po enega člana NHL lige, med klubi pa se lahko z rekordnim številom udeležencev pohvalijo Chicago Blackhawks, saj bo kar deset njihovih članov zaigralo za pet različnih reprezentanc. Seveda so morali nekateri izpustiti nastop zavoljo poškodb, tako bo Kanada denimo pogrešala Stamkosa, doma ostaja tudi Šved Henrik Sedin, hud udarec so doživeli Finci, saj bosta manjkala potencialni kapetan Mikko Koivu in center Filppula, ambicije Slovakov pa so upadle po odpovedih Gaborika ter Radivojeviča.

Kljub temu ima vsaka ekipa svoje adute, tradicionalno najmočnejša moštva pa so nabita z zvenečimi imeni. Čehe vodijo veterani Jagr, Nedved, Kaberle, Zidlicky, Plekanec in Elias, na izkušnje stavijo tudi Švedi Alfredsson, Daniel Sedin in Zetterberg, za aktualne olimpijske prvake Kanadčane pa bodo nastopili ključni možje izpred štirih let Marleau, Crosby, Nash ter Doughty, katerim so se priključili še novi upi Carter, Tavares, Benn in Duchenne. ZDA že po tradiciji predstavljajo manj slovita imena, ki pa praviloma zaigrajo z velikim žarom, kajpak pa se niti Paul Stastny, Dustin Brown ali Parise ne spotikajo po ledu. Gostitelji Rusi največ pričakujejo od Dacjuka, Ovečkina, Malkina, Radulova in Kovalčuka, prvo finsko ime je kljub 43. letom Selanne, tempirana bomba pa bodo Švicarji, od katerih si jih kar devet služi kruh na drugi strani luže.

BORIS PLANINC


Najbolj brano