Tini znova zmanjkala desetinka sekunde za kolajno

Avstrijka Anna Fenninger je nova olimpijska prvakinja v superveleslalomu. Na prizorišču Roza Hutor je slavila s 55 stotinkami sekunde naskoka pred Nemko Mario Höfl-Riesch. Za avstrijski dan je bila Nicole Hosp tretja.

Peto Tino Maze je od stopničk, tako kot na superkombinaciji, ločila le desetinka sekunde Foto: Mike Segar
Peto Tino Maze je od stopničk, tako kot na superkombinaciji, ločila le desetinka sekunde Foto: Mike Segar

SOČI > Peto Tino Maze je od stopničk, tako kot na superkombinaciji, ločila le desetinka sekunde.

Proga je bila izredno selektivna, tekmovalke so odstopale druga za drugo na zelo zahtevnem superveleslalomu, ki je bil pisan na kožo tehnično najbolj podkovanim smučarkam. Odstopila je tudi Švicarka Dominique Gisin, ki si je s Tino Maze razdelila olimpijsko smukaško zmago.

Kar osem tekmovalk je odstopilo pred nastopom najboljše Slovenke, ki je imela na startu številko 19. Mazejeva na progi niti enkrat ni bila hitrejša od Fenningerjeve, ki je startala pred njo, ob prihodu v cilj pa je zaostala 76 stotink sekunde za takrat tretje mesto.

Dokončno je sanje o novi slovenski kolajni razblinila Švicarka Lara Gut, ki je Korošico prehitela za pičle tri stotinke ter jo potisnila na četrto mesto. Po odstopu Elisabeth Görgl pa je za končno razvrstitev na zmagovalnem odru poskrbela Höfl-Riescheva, ki je Avstriji odnesla dvojno zmago in se vrinila med Fenningerjevo in Hospovo.

"Seveda sem se danes borila za najvišja mesta, zlato kolajno pa sem izgubila malo na startu in malo na ciljni strmini," je razočarana Mazejeva dejala v izjavi za Radio Slovenija. "Takšnih razmer smo vajeni in smo vedeli, kako bo, in te razmere niso bile prav nič novega, je pa treba seveda odpeljati od starta do cilja. Po tej tekmi se bom malce spočila ter si skušala nabrati čim več moči za naslednji olimpijski nastop v veleslalomu, tudi danes bo tukaj zelo vroč dan. Do veleslaloma sta še dva dneva, verjamem, da bomo izkoristili ta čas, da se dobro pripravimo in nato seveda na tekmi na polno," je še dejala Mazejeva, ki si je po pogovoru vzela čas zase, se umaknila ter pokrila oči z rokama.

Vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi ni iskal izgovorov: "Tina je startala na zlato kolajno, saj smo na olimpijskih igrah, kjer se vedno starta na kolajne, nihče ne starta na tretje mesto, se starta na zlato. Na začetku je imela mogoče malce preveč spoštovanja do proge, tudi v spodnjem delu ni bilo idealno, je bilo veliko odstopov, napak, proga se spreminja iz trde v mehko podlago, normalno, da so napake."

Življenjski sopotnik najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov je prepričan, da številni odstopi niso vplivali na Tino: "S Tino smo se stalno pogovarjali, da gre za stvar znanja in neznanja, ni bilo nobenih trikov, smo na olimpijskih igrah in je treba znati smučati in Tina zna smučati. Obratno od splošnega prepričanja je Tina zame veleslalomistka, v tej disciplini ima tudi največ vrhunskih rezultatov. Bomo šli še malo vaditi veleslalom in če bo dobila prave občutke, vem, da bo."

Še dve Slovenki na startu Ilka Štuhec in Maruša Ferk sta bili prepočasni za uvrstitev med najboljših deset.

ZLATO: Anna Fenninger (Avt)

SREBRO: Maria Höfl-Riesch (Nem)

BRON: Nicole Hosp (Avt)

STA


Najbolj brano