Tina danes brez zavor

Pred Tino Maze je še zadnje olimpijsko dejanje. Slalom ji je v letošnji sezoni prinesel le malo veselja, zato bi nova medalja Črnjanke pomenila veliko presenečenje.

Tina Maze se je v Sočiju že nekajkrat prešerno veselila Foto: Arhiv Pn
Tina Maze se je v Sočiju že nekajkrat prešerno veselila Foto: Arhiv Pn

SOČI > Odličja na velikih tekmovanjih so za šampione, med katere sodi Tina Maze, pogonsko gorivo za nov juriš na zmagovalne stopničke. Črnjanka je z dvema zlatima medaljama v Sočiju smučarsko izpolnjena. Osvojila je vse, kar se je osvojiti dalo. To pomeni, da lahko tudi v slalomu spusti ročno zavoro. Teren v Sočiju je dodobra spoznala. Tudi slalom bo zahteven, kar bi utegnilo iti na roko Mazejevi. Težavo bi lahko predstavljal primanjkljaj treninga med sezono, v katerem so slalomske specialistke v prednosti.

Pri Črnjanki je bilo v letošnjih slalomskih izvedbah v svetovnem pokalu, ki so bile z izjemo tretjega mesta v Leviju, dokaj ponesrečene, zaznati pomanjkanje dinamike, pogrešali pa smo tudi spremembe ritma. Ali se lahko to spremeni v zmagovalnem kontekstu olimpijskih iger? Mazejeva je bila v preostalih štirih disciplinah v ožjem krogu favoritinj za medalje, v slalomu pa ni.

Sodeč po videnem v letošnji sezoni se bosta za zlato udarili aktualna svetovna prvakinja Mikaela Shiffrin in najboljša slalomistka zadnjega desetletja Marlies Schild. 19-letna Američanka je dobila tri izmed šestih letošnjih slalomov, 14 let starejša Avstrijka pa po poškodbi dva. Zadnji predolimpijski slalom v Kranjski Gori je v zahtevnih razmerah pripadel Fridi Hansdotter, ki je s švedsko falango med kandidatkami za zmagovalni oder.

Je pa slalom nepredvidljiva disciplina, v katerem se lahko napovedi hitro zasučejo, krog smučark, ki lahko posežejo po medalji, pa je širok. Naslov olimpijske prvakinje sicer brani Nemka Maria Höfl Riesch. ALEŠ SORTA


Najbolj brano