Tina Maze: Moja pot je moja odločitev

Naslov skladbe, s katero je Tina Maze iskala simpatije tudi zunaj smučarskega sveta, najbolje ponazarja njeno kariero. Ko se je pred šestimi leti v iskanju svoje smučarske poti dotaknila dna in se je s težavo odločila, da v belem cirkusu še vztraja, je bilo malo tistih, ki so še verjeli vanjo.

Tako je Tina Maze poljubila ruski sneg po prihodu v cilj
Tako je Tina Maze poljubila ruski sneg po prihodu v cilj 

KOPER > Odločitev, da ostaja v beli smučarski karavani, se ji je večkratno obrestovala, saj je v alpskem smučanju osvojila (skoraj) vse, kar lahko - manjkala ji je še najbolj pomembna lovorika, zlata olimpijska medalja. In ne le, da jo je osvojila, priborila si jo je v smuku, najbolj cenjeni disciplini alpskega smučanja.

Tina Maze je rojena 2. maja 1983; višina: 171 cm, teža: 68 kg; hobiji: odbojka, nogomet, igranje klavirja; klub: SK Črna TAB; trener: Mauro Pini; vodja ekipe: Andrea Massi. Največji uspehi - OI: 1. mesto, Soči 2014, smuk, 2. mesto, Vancouver 2010, veleslalom, 2. mesto, Vancouver 2010, superveleslalom; svetovno prvenstvo: 1. mesto, Schladming 2013, superveleslalom, Garmisch-Partenkirchen (Ga-Pa) 2011, veleslalom, 2. mesto, Schladming 2013, superkombinacija, 2. mesto, Schladming 2013, veleslalom, 2. mesto, Ga-Pa 2011, superkombinacija, 2. mesto, Val d'Isere 2009, veleslalom.

Ni vrgla puške v koruzo

Mazejeva je na olimpijadi v Torinu 2006 dosegla svojo najnižjo točko na velikih tekmovanjih, čeprav jo je vodstvo reprezentance umaknilo v osamo. Po pogostih menjavah reprezentančnih trenerjev je leta 2008 začela dvomiti vase in že na glas razmišljala, ali je še vredno vztrajati. Kazalo je, da bo Tina še ena v nizu slovenskih smučark, ki bo (pre)zgodaj vrgla puško v koruzo. K sreči se ni poslovila. Smučanju je imela še veliko pokazati in dati.

Prelomnica je bila naveza s karakternim dvojčkom Andreo Massijem in s samostojno ekipo. Sprva ni bilo velikega premika na bolje, toda potrpljenje se je izplačalo. Začele so padati zmage v svetovnem pokalu, nato medalje, prvi pokazatelj prave poti je bilo svetovno prvenstvo leta 2009 v Val d'Isereu in srebro v veleslalomu. Ambicije so rasle, prav tako kot širitev Tininega smučarskega repertoarja. Iz specialistke za veleslalom in pogojno tudi za superveleslalom, se je k vrhu prebijala še v smuku in v slalomu. Samozavest ji je rasla do te mere, da je pomladi 2012 po drugem mestu v svetovnem pokalu napovedala: “Globus leta 2013 bo moj.”

Držala je besedo

Besedo je držala. In ne le to - v sezoni 2012/2013 je podrla ogromno mejnikov - 2414 točk, 11 zmag in 24 stopničk - vse v eni sezoni. Pomagala je Zlati lisici, da je s 40.000 gledalci ujela nedosegljivi obisk Planice. Na lisici je tudi debitirala v svetovnem pokalu - pisal se je 2. januar 1999. Že kot nadebudna smučarka se je v Črni na Koroškem rada primerjala s starejšimi tekmovalci in hotela tekmovati v starejših kategorijah. V tistih krajih življenje nikoli ni bilo lahko, zato ni nič čudnega, da se je Tina povsem zapisala smučanju.

Ob talentu, ki nikoli ni bil sporen, jo je do rekordnih 2414 točk v sezoni 2012/13 pripeljalo prebujeno veselje do smučanja, dela in iskanje popolnosti. Ki ni vedno garancija za uspeh. Dokaz je letošnja zima, ko Mazejevi nikakor ni uspevalo vsaj približka lanskih izidov. A se je pobrala. In zmagala.

ROK MAVER


Najbolj brano