Šteli so temperaturo

Medtem ko se pri nas vrstijo sprejemi za dobitnike olimpijskih odličjih, nazadnje za Tino Maze in Žana Koširja, v tujini še vedno analizirajo slovenski športni čudež.

Srebrnemu in bronastemu Žanu Koširju so Tržičani priredili prisrčen sprejem  Foto: STA
Srebrnemu in bronastemu Žanu Koširju so Tržičani priredili prisrčen sprejem  Foto: STA

KOPER > Tako so na spletni strani www.valuepenguin.com pri računanju olimpijskega uspeha upoštevali še več dejavnikov kot mediji, ki so pred dnevi računali število odličij glede na število prebivalcev in bruto-domači proizvod (BDP). Spletni portal je za zmagovalko iger razglasil Slovenijo.

Tina Maze je med šestimi izbrankami, ki se bodo potegovale za najprestižnejšo športno priznanje na svetu, laureus. Njene tekmice so nemška nogometašica Nadine Angerer, ameriška plavalka Missy Franklin, jamajška atletinja Shelly Ann Fraser Pryce, ruska skakalka v višino Jelena Isinbajeva in teniška igralka Serena Williams.

V članku so zapisali, da je lestvica odličij jasna, toda ob tem se velja vprašati, ali je Rusija z 33 medaljami dejansko tudi najboljša udeleženka iger. Kako namreč primerjati število odličij države, ki šteje 144 milijonov prebivalcev, s Slovenijo, ki ima vsega dva milijona ljudi? Avtor članka nadaljuje, da pri ocenjevanju uspehov doslej nihče ni upošteval visokih stroškov zimskih športov, trenerjev in opreme, niti vremenskih razmer, s katerimi se srečujejo posamezne države. Ene imajo za zimske športe idealne razmere, druge pa so obsojene na priprave v tujini. V izračun uspeha na igrah so tako avtorji analize vnesli tudi povprečno temperaturo zraka.

Po teh izračunih je najuspešnejša udeleženka ZOI v Sočiju Slovenija z osmimi odličji ali enim na 147.011 prebivalcev. Pri tem izračunavanju ima pomembno vlogo žlahtnost medalj. Do zmage nam je gotovo pomagal tudi BDP 22.000 ameriških dolarjev, ki je med najnižjimi med vsemi državami dobitniki žlahtnih kovin. Povprečna temperatura v Sloveniji naj bi na letni ravni znašala 10 stopinj Celzija. Po njej smo na desetem mestu med najtoplejšimi državami (sešteli so jo na podlagi podatkov z največjih slovenskih krajev). Na prvem mestu po temperaturah je prepričljivo Avstralija (na ZOI je dobila eno odličje). Slovenija je tudi druga najmanjša država na ZOI med dobitniki medalj. Skupaj smo v točkovanju prejeli 93,6 točk. Za nami se je uvrstila naša severna soseda Avstrija (76,6), ki ima 17 kolajn, zato pa je njen BDP vsaj dvakrat večji od našega. Na tretjo stopničko je stopila Nizozemska (24 medalj), ki je dobila le 0,2 točke manj od Avstrije, ima pa sedem odličij več. Pod stopničkami je Hrvaška s srebrno medaljo Ivice Kostelića, za njo pa Slovaška. Kitajska ima med dobitniki odličij največ prebivalcev in devet odličij, ena torej pripada kar 71,089.211 Kitajcem. Zasedla je 13. mesto. Na tej lestvici zadnje, 26. mesto, zaseda Rusija, sicer zmagovalka iger. ROK MAVER


Najbolj brano