Šport, v katerem je medalja blizu in daleč

Deskarji na snegu bodo odprli tekmovalni spored na zimskih olimpijskih igrah že dan pred otvoritveno slovesnostjo. Žal v novi disciplini v snežnem parku ne bo tekmovala Cilka Sadar, ki si je poškodovala koleno na zadnjem treningu.

Žan Košir je na olimpijskih igrah  v Vancouvru s šestim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev med deskarji  Foto: Mike Blake
Žan Košir je na olimpijskih igrah v Vancouvru s šestim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev med deskarji  Foto: Mike Blake

LJUBLJANA > Cilka Sadar je že začela s fizioterapijo, vprašanje pa je, če bo lahko nastopila v svoji drugi olimpijski disciplini, snežnem kanalu, ki bo na sporedu v sredo. Alpski disciplini deskanja - paralelni veleslalom in paralelni slalom - od katerih slovenska odprava pričakuje največ, se bosta zvrstili v zaključnem delu iger.

V alpskih disciplinah bo slovensko deskanje v Sočiju zastopalo pet tekmovalcev, Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Izidor Šušteršič in edina ženska predstavnica Gloria Kotnik. Vsi že imajo olimpijske izkušnje. Ob Sadarjevi bosta slovenske barve v snežnem kanalu branila še Tim-Kevin Ravnjak in Jan Kralj. V deskarskem krosu pa se bo meril Matija Mihič. Skupno moški in ženske tekmujejo v petih disciplinah. V olimpijskem sporedu sta prvič paralelni slalom in snežni park.

Tekmovalno deskanje se je kot olimpijska disciplina prvič pojavilo v Naganu leta 1998, ko je bilo v Sloveniji šele v povojih. Zato pa je v novem tisočletju doživelo silovit razmah in tudi preboj, ki ga je leta 2002 na igrah v Salt Lake Cityju s petim mestom v paralelnem veleslalomu potrdil Dejan Košir. Odtlej so bili slovenski deskarji zavoljo izvrstnih popotnic s tekem svetovnega pokala in svetovnega prvenstva vselej (skriti) aduti za olimpijsko medaljo.

Rok Flander je bil pod drobnogledom na igrah v Torinu in še zlasti Vancouvru. V Kanadi naj bi dosegel tekmovalni vrhunec, zato je bil z osmim mestom razočaran. “Naložil sem si preveliko breme. Pričakoval sem medaljo, a se ni razpletlo po željah,” je takratni razvoj dogodkov opisal 35-letni Flander, ki bo tekmoval še na tretjih zaporednih igrah. V Sočiju bo glavni adut Žan Košir, ki je že v Vancouvru s šestim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev med deskarji. Letos je bil do zadnje tekme svetovnega pokala v igri za osvojitev velikega kristalnega globusa, a se mu je v Nemčiji zalomilo že v kvalifikacijah in je ostal celo brez izločilnih dvobojev najboljših 16, ki se merijo v finalu.

Neuspeha si ni pretirano gnal k srcu, kakor tudi ne dejstva, da ob nizu uvrstitev na zmagovalni oder v letošnji sezoni svetovnega pokala še ni stal na najvišji stopnički. ”Pritisk bo na letošnjih igrah nekoliko manjši oziroma bo porazdeljen, saj sta v olimpijskem sporedu prvič na sporedu dve alpski disciplini, poleg paralelnega veleslaloma še slalom. V obeh se dobro počutim. Moja glavna primerjalna prednost to zimo je tehnična dovršenost. Če bom izpeljal tekme brez večje napake, me bo težko premagati. So pa izločilni dvoboji nepredvidljivi, tudi zaradi konkurence, ki je letos precej izenačena. Praktično vsi finalisti se lahko nadejajo medalje. Za najvišja mesta jih kandidira 15, ki so v letošnji sezoni že stali na zmagovalnih stopničkah. Vnaprejšnjih kalkulacij si torej v izločilnih dvobojih ne bomo smeli privoščiti. Moj osebni cilj je, da se na obeh tekmah prebijem med peterico,” je pojasnil 30-letni Košir, ki ima tudi v slovenski reprezentanci dokaj močno notranjo konkurenco.

Prva alpska disciplina, paralelni veleslalom, čaka deskarje 19. februarja, dan pred zaključkom iger, 22. februarja, pa bo na sporedu še paralelni slalom. ALEŠ SORTA


Najbolj brano