Spet desetinka

Tina Maze v soboto na superveleslalomu ni obogatila svoje zbirke medalj. Aktualna svetovna prvakinja in srebrna z olimpijskih iger leta 2010 v tej disciplini je zasedla peto mesto. Zlato odličje je osvojila Avstrijka Anna Fenninger.

Tina Maze v cilju spet ni mogla skriti razočaranja Foto: STA
Tina Maze v cilju spet ni mogla skriti razočaranja Foto: STA

SOČI > “Bila sem premehka, sonce me je uspavalo. Še preden sem se začela ogrevati, sem bila že potna. V tem je bila glavna težava ne pa s progo. Temperatura snega se pač spreminja, ampak ko smučaš, to niti ne vpliva tako zelo na tvoj nastop, je pojasnila Tina Maze, ki že od začetka ni ujela ritma z zlate smukaške tekme. Ves čas je lovila zaostanek, za medaljo pa bi potrebovala dovršeno vožnjo v zadnjem delu proge, ki pa se ji ni izšel po željah. “V prvih zavojih je bila preveč previdna. Spodaj pa je bilo na takšni podlagi zelo težko in tam je bila malce pregroba. Vseeno je bila blizu, rezultat pa je dober,” je pojasnil trener Andrea Massi.

Za Mazejevo se je tako ponovila zgodba s superkombinacije, kjer jo je od medalje ločila desetinka sekunde. Tam, kjer Črnjanka ni (bila) povsem prepričana o svojih sposobnostih, je ostala praznih rok. Zagrizena olimpijska konkurenca pač ne dopušča pomislekov. Tudi v superveleslalomu je bilo po videnem in upoštevajoč časovne zaostanke dosegljivo srebro. Drugi smukaški junakinji, Švicarki Dominique Gisin, je šlo še slabše, saj je tako kot kopica tekmovalk z začetka startnega seznama, ostala brez uvrstitve. Med osmoljenkami je bila tudi njena rojakinja Lara Gut, ki se je uvrstila tik pred Mazejevo. Preostali slovenski predstavnici Ilka Štuhec in Maruša Ferk sta osvojili 13. oziroma 16. mesto.

Moški superveleslalom je postregel z bolj presenetljivim razpletom kot ženski. Dobil ga je Norvežan Kjetil Jansrud, ki je osvojil bron že v smuku. Največje presenečenje je pripravil Američan Andrew Weibrecht z drugim mestom. Tretje pa sta si razdelila njegov rojak Bode Miller in Kanadčan Jan Hudec. Edini slovenski predstavnik Klemen Kosi je osvojil 29. mesto.

Po smukaškem razočaranju sta vlogi favoritinj upravičili Avstrijka Anna Fenninger in Nemka Maria Höfl Riesch. Za 25-letno Fenningerjevo je to sploh prva olimpijska medalja. Postavitev avstrijskega trenerja je dobro izkoristila tudi Nicole Hosp, ki je srebru iz superkombinacije dodala še bron iz superveleslaloma. Sicer pa so Avstrijke nadaljevale svojo olimpijsko prevlado v tej disciplini. Leta 2006 je zlato osvojila Michaela Dorfmeister, pred štirimi leti pa se je z naslovom olimpijske prvakinje okronala Andrea Fischbacher.

Mazejeva je v Vancouvru poleg drugega mesta v superveleslalomu osvojila tudi srebrno medaljo v veleslalomu. Olimpijski nastop v njeni vrsto let paradni disciplini jo čaka jutri. Popotnica iz letošnje sezone sicer ni najboljša, a pozor. Od zadnjega veleslaloma v svetovnem pokalu je minila že cela večnost. Dekleta so ga v avstrijskem Lienzu vozila še pred novim letom, 28. decembra, dobila pa ga je Fenningerjeva. Mazejeva je zasedla 14. mesto. ASO


Najbolj brano