Špela Ponomarenko Janić ni izboljšala 6. mesta iz Pekinga

Včeraj je koprska kajakašica nastopila še v svoji drugi disciplini na teh olimpijskih igrah. Finale najboljše osmerice na 200-metrski progi ni bil dosegljiv, tako da je danes veslala le v B finalu in bila druga. Skupno je zasedla deseto mesto. V Londonu je zaostala za cilji in tudi za pričakovanji javnosti.

Špela Ponomarenko Janić je osvojila 12. mesto na 500-metrski progi in 10. mesto na 200-metrski progi Foto: STA
Špela Ponomarenko Janić je osvojila 12. mesto na 500-metrski progi in 10. mesto na 200-metrski progi Foto: STA

ETON>Špeli Ponomarenko Janić se ni izšlo. Tudi na 200 metrov je bil polfinalni zalogaj premočan, tako da je za razliko od Pekinga ostala brez finala. Prav izboljšanje šestega mesta iz prejšnjih olimpijskih iger si je zadala za cilj, a je za njim precej zaostala. “Večje želje sem imela na 500 metrov, saj sem v tej disciplini v letošnji sezoni dosegla zelo dobre rezultate. Zato sem sem prišla z visokimi cilji. Eton zapuščam z dvema B finaloma: 12. mestom in morda 9. ali 10., saj bom v B finalu dala vse od sebe, kar za olimpijado ni slabo. Imela sem pa večje želje in pričakovanja, zato ne morem biti zadovoljna,” je včeraj potegnila črto pod svoj drugi olimpijski nastop.

Špela Ponomarenko Janić: “Na OI sem imela večja pričakovanja, predvsem na 500 metrov, zato z doseženim ne morem biti zadovoljna.”

Včeraj v svojih rokah ni imela moči, da bi se prebila v polfinale ali da bi celo pletla današnji boj za medalje. V kvalifikacijah ni šla na polno, saj je v njeni skupini le ena kajakašica odpadla. Tako je osvojila četrto mesto, kar pa ji je nato navrglo težko polfinalno skupino s kar tremi nekdanjimi svetovnimi prvakinjami. “Mislim, da je bila druga od treh skupin najlažja. Zagotovo bi se z lažjim srcem odpravila na start. A sem se kljub temu borila, ni mi veliko zmanjkalo do tretjega mesta. S svojim današnjim veslanjem sem zadovoljna.”

Njen trener in mož Stepan Janić je takole ocenil včerajšnjo vožnjo: “Startala je perfektno, potem pa ni dovolj hitro razvila maksimalne hitrosti. 200 metrov je disciplina, v kateri se razlike naredijo pri tem, kdo čim prej dobi največjo hitrost. Če tega ne dosežeš, se sicer majhnega zaostanka do cilja ne da več nadoknaditi.”

V finale so se uvrstile vse favoritke, s Špelino svakinjo Natašo Janić na čelu. V Ponomarenkinovi skupini je sicer zmagala Novozelandka Carringtonova pred Španko Portelo, v današnjem finalu pa so nastopile kajakašice iz samih mirnovodaških velesil: poleg omenjenih še iz Rusije, Poljske, Velike Britanije, Ukrajine in Portugalske.

Špela Ponomarenko bo zdaj mesec do dva porabila za počitek, potem pa se bo pripravljala na novo sezono. “Po sezoni so vsi lahko pametni. Opravili bomo analizo in najti moramo napake, ter ji popraviti. V tej sezoni smo poskušali najti sparing partnerje, saj je Špela v reprezentanci praktično sama. To morda ni bil najboljši način, ker se je vedno morala prilagajati drugim reprezentancam,” je dodal Janić. Prej je na treningih veliko sodelovala s Tilnom Vidovičem, najboljšim mladim slovenskim kajakašem, a se slednji zaradi šolskih obveznosti zadnje mesece ni mogel intenzivno posvetiti kajakaštvu. Zato je Ponomarenkova večji del priprav opravila na Madžarskem. Letni proračun njene ekipe sicer znaša med 15.000 do 20.000 evrov.

Najboljša slovenska kajakašica, ki je zaposlena v slovenski vojski, medtem ko njen trener nima urejenega statusa, namerava vztrajati do Ria 2016, morda si bo vmes le privoščila malce daljši premor, še pravi. So pa njeni rezultati dobra spodbuda za razvoj kajaka in kanuja na mirnih vodah, saj poleg treh koprskih klubov nastajajo pomembni centri v Mostu na Soči, na Ptuju in v Bohinju.

DENIS SABADIN


Najbolj brano