Slovo junakov z dvignjeno glavo

Olimpijska pravljica se je za slovenske hokejiste zaključila s četrtfinalnim porazom proti Švedski s 5:0. Risi so se v prvih dveh tretjinah odlično upirali aktualnim svetovnim prvakom, iz Sočija pa se vračajo z dvema zgodovinskima zmagama.

SOČI > “Ko se bomo čez nekaj tednov v mislih ozrli nazaj na ta olimpijski turnir, bomo lahko upravičeno ponosni na naš dosežek. Uvrstitev v četrtfinale je nedvomno zelo lep rezultat. Upam, da smo z dobrimi igrami opozorili poznavalce hokeja, da je Slovenija vendarle hokejska država,” je po koncu včerajšnjega dvoboja razmišljal prvi as slovenske reprezentance Anže Kopitar. Skupaj s soigralci se je pogumno spustil v dvoboj z vrhunskimi Švedi, ki so slovensko obrambo prvič strli šele v 19. minuti, ko so spretno (in srečno) zadeli ob igri z igralcem več. Še pred tem se je iz oči v oči z najdražjim hokejskim vratarjem na svetu Hendrikom Lundqvistom znašel Tomaž Razingar, ki pa ni uspel zatresti švedske mreže.

Slovenski kapetan je bil z igro v prvih dveh tretjinah, v katerih je skupaj s soigralci in razpoloženim Robertom Kristanom v slovenskih vratih z disciplinirano igro ohranjal možnosti za morebitno senzacijo, zelo zadovoljen: “V uvodnih 40. minutah smo dobro ogrožali švedska vrata. Priigrali smo si nekaj priložnosti, a so bili tekmeci dovolj zbrani, obenem pa so mojstrsko izkoristili številčno prednost. Dokazali so, da so boljše moštvo in se zasluženo uvrstili v polfinale. Nudili smo jim dostojen odpor, malce mi je žal le slabše igre v zadnji tretjini.” Končnica obračuna je povsem pripadla reprezentanci s tremi kronami na prsih, ki je unovčila svojo kakovost, o čemer priča tudi razmerje v strelih (38:19), medtem ko so vidno utrujeni risi le stežka držali korak z skandinavskimi zvezdniki. Ti odkrito ciljajo na sam vrh, zato svojo formo pred odločilnimi bitkami za odličja šele stopnjujejo. Vratar Lundqvist je povedal, da je bila igra Slovencev za njegovo moštvo velika neznanka: “Resnično nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo od tekme. Ključ do zmage je bil drugi zadetek, ki smo ga dosegli v uvodnih minutah zadnje tretjine. Naša pot na tem turnirju s to zmago še zdaleč ni končana.”

Četrtfinale: Švedska : Slovenija 5:0 (1:0, 0:0, 4:0; Steen 19, Sedin 42, Eriksson 49, Hagelin 52, 56).

Kljub visokemu porazu je Raza s končnim izkupičkom v družbi najboljših razumljivo zadovoljen: “Z veseljem se bomo spominjali tega turnirja. Naredili smo veliko stvar za slovenski hokej. Z zmagama proti Slovaški in Avstriji smo naredili ogromno, odlično pa smo se upirali tudi ostalim nasprotnikom.” Podobnega mnenja je bil tudi soigralec iz tretjega napada Marcel Rodman: “Malce smo razočarani, saj smo po tihem upali na ponovitev razpleta s tekme proti Slovaški. Šele ko bomo vse skupaj prespali, se bomo zavedali tega izjemnega dosežka.” Zaključna ocena je pripadla selektorju Matjažu Kopitarju: “Ritem tekem je bil precej naporen, saj smo v sedmih dneh odigrali kar pet tekem. Dokaj dobro smo se upirali Švedom, ki so - razumljivo - imeli nekaj več od igre. Ko smo prejeli drugi zadetek, je bilo vsega konec. Nismo imeli več energije in v zadnjih desetih minutah popolnoma popustili. Kljub vsemu vse čestitke fantom za odlične nastope v Sočiju.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano