Slovenija v vrhu

Včerajšnji dan je Sloveniji prinesla že šesto medaljo na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Najuspešnejša bera odličij doslej jo uvršča na vrh po številnih kazalcih.

Že na klasični  lestvici dobitnikov medalj je Slovenija med najuspešnejšimi udeleženkami olimpijskih iger v Sočij
Že na klasični lestvici dobitnikov medalj je Slovenija med najuspešnejšimi udeleženkami olimpijskih iger v Sočij 

NOVA GORICA > Že na klasični lestvici dobitnikov medalj je Slovenija med najuspešnejšimi udeleženkami olimpijskih iger v Sočiju. Med 26 državami, ki so do včeraj osvojile vsaj medaljo, je Slovenija zasedala 14. mesto z zlatima, srebrnim in tremi bronastimi odličji. S šestimi medaljami je že podvojila svo,j doslej največji izkupiček (Lillehammer 1994).

V Sočiju je tudi osvojila najžlahtnejšo bero medalj. Doslej je primat držal Vancouver s srebrnima medaljama, ki ju je osvojila Tina Maze. V Sočiju je z dvema zlatima odličjema poskrbela za nove mejnike in ima največ zaslug, da so olimpijske igre 2014 že do tega trenutka najuspešnejše doslej v zgodovini samostojne Slovenije - le v Sydneyu je pred tem (na letnih igrah) osvojila dve zlati medalji.

Tudi po številu medalj je ruska odprava najuspešnejša. Pet odličij (eno zlato) je Slovenija pobrala na igrah v Pekingu leta 2008.

Slovenija je s takšno bero medalj v Sočiju nasploh (športni) fenomen. Če upoštevamo osvojena odličja na število prebivalcev, sodi v sam vrh. S šestimi medaljami je v samem vrhu po tem statističnem kazalcu. Pred njo je bila v projekciji števila osvojenih odličij na 10 milijonov prebivalcev zgolj velesila v zimskih športih Norveška (5 milijonov prebivalcev), ki je imela včeraj v svoji zbirki 18 medalj.

Po osvojenih medaljah, glede na število prebivalcev, nas prekaša le Norveška.

Na tretjem mestu v teh projekcijah je bila Latvija, ki ima, podobno kot Slovenija, dobra dva milijona prebivalcev. Do včeraj so Latvijci osvojili tri medalje. Za Slovenijo pa so se zvrstile denimo Nizozemska, Švedska, Švica, Avstrija ter seveda tudi svetovni velesili ZDA in Rusija.

Zanimiv je tudi podatek o številu medalj glede na bruto družbeni proizvod države. Tu je Slovenija na samem vrhu. Sledita ji Latvija in Belorusija. Avstrijci so na sedmem, Hrvaška pa na devetem mestu. Američani in Japonci, denimo, so na tej lestvici pri dnu.

ASO


Najbolj brano