Olimpijske igre v Sočiju uradno odprte

Zimske olimpijske igre v Sočiju, ki bodo potekale do 23. februarja, so uradno odprte. Na današnji skoraj tri ure dolgi slovesnosti na stadionu Fišt v olimpijskem mestu je igre uradno odprl ruski predsednik Vladimir Putin, ogenj za XXII. zimske olimpijske igre pa sta prižgala legendi ruskega športa Irina Rodnina in Vladislav Tretjak.

Slovensko ekipo v prepoznavnih olimpijskih barvah naše države, beli, modri in zeleni, je na stadion popeljal Tomaž Razingar Foto: Nebojsa Tejic
Slovensko ekipo v prepoznavnih olimpijskih barvah naše države, beli, modri in zeleni, je na stadion popeljal Tomaž Razingar Foto: Nebojsa Tejic

SOČI > V mimohodu se je predstavilo 88 držav udeleženk, rekordno število na dosedanjih zimskih izvedbah olimpijskih tekmovanj; po tradiciji je prva vkorakala na stadion Fišt grška ekipa. Nekatere ekipe so bile zastopane le simbolično z zgolj enim ali dvema predstavnikoma, športne velesile v zimskih športih pa so tudi na slavnostno odprtje poslale močne zasedbe.

Slovensko ekipo v prepoznavnih olimpijskih barvah naše države, beli, modri in zeleni, je na stadion popeljal Tomaž Razingar, kapetan hokejske reprezentance, tudi slovenska delegacija na stadionu Fišt pa je bila precej številčna.

Rusi so pripravili spektakel, namenjen 40.000 gledalcem na stadionu in milijonom pred televizijskimi zasloni po vsem svetu. Predstavitev Rusije je bila glavna tema vseh točk, lotili pa se jih z več tisoč nastopajočimi, predstavitvami na videozaslonih in s pomočjo barvnih luči.

Po slavnostnem mimohodu ekip so se prvič povsem uradno predstavile še maskote teh iger; beli medved, snežni leopard in zajček.

Sledil pa je še klasični del vsake slovesnosti olimpijskih iger: govori predsednika organizacijskega komiteja iger Dmitrija Černišenka, pa predsednika Moka Thomasa Bacha, ki je pozval udeležence iger k športnim bojem, spoštovanju olimpijskih načel in pravil ter obenem polaskal prirediteljem iger za velik napredek na športnem področju, pa seveda nagovor (tokrat zelo kratek) predsednika Putina, ki ima levji delež zaslug, da so igre prav v Sočiju in je tokrat zgolj izrekel stavek, da so igre uradno odprte.

Olimpijsko himno je zapela svetovno znana operna diva Ana Netrebko. Kot eno zadnjih dejanj in tudi sklepni vrhunce je sledilo še prižiganje olimpijskega ognja baklo je na stadion kot ena zadnjih nosilk prinesla teniška zvezdnica Marija Šarapova, potem pa so se kot nosilci zvrstili še nekateri najbolj znani ruski športni junaki, Jelena Isinbajeva, Aleksander Karelin, Alina Kabajeva, Irina Rodnina in Vladislav Tretjak. Prav zadnja dva, trikratna olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju in trikratni olimpijski prvak v hokeju, pa sta imela tudi čast prižigalcev ognja: skupaj sta dvignila plamenico ter zanetila ogenj, ki ne bo uganil do zaključne slovesnosti na tem stadionu čez 16 dni.

STA


Najbolj brano