Obračun starih znancev in sosedov

Hokejsko rivalstvo med Slovenijo in Avstrijo ima daljšo tradicijo, za novo poglavje pa bo poskrbel današnji obračun na olimpijskem turnirju. Članici skupine B svetovnega hokeja se bosta pomerili za mesto v četrtfinalu, kjer zmagovalko že jutri čaka Švedska.

SOČI > Ekipi, ki sta se na olimpijskem prizorišču pomerili tudi na prijateljski tekmi, bržkone nista pričakovali, da bosta v Sočiju še enkrat prekrižali palice v izločilnem dvoboju. Reprezentancama, ki se praviloma gibljeta med prvim in drugim razredom svetovnega hokeja, se ponuja enkratna priložnost za odmeven uspeh, preboj med elitno osmerico na olimpijskem turnirju.

Vozovnice za četrtfinale so si poleg Švedov, ki so kot edini skupinski del končali s polnim izkupičkom, že zagotovili Američani, Finci in branilci olimpijske lovorike Kanadčani. Preostala osmerica pa je morala v repešaž, vključno z gostitelji Rusi, ki so v dvoboju z Norveško izraziti favoriti. Svetovni podprvaki Švicarji so se z Latvijci pomerili že v skupinskem delu in se za minimalno zmago v zadnji minuti pošteno namučili.

Najmočnejši par repasaža je Češka : Slovaška. Ena od hokejskih velesil, ki imata dolgo skupno zgodovino, se bo morala nepričakovano posloviti že pred četrtfinalom. Ne Češka ne Slovaška v skupinskih dvobojih nista bili posebej prepričljivi, pri čemer nimata več popravnega izpita. Za Slovenijo in Avstrijo so v veljavi drugačna merila. Zanju je bil res lep uspeh že uvrstitev med 12 udeleženk olimpijskega turnirja. Zdaj, ko se jima ponuja priložnost stopiti še en korak naprej, pa jo velja zagrabiti z obema rokama. Vprašanje je, kdaj se bo vnovič ponudila, če sploh.

Večjih skrivnosti med tekmecema ni. Reprezentanti se med seboj dobro poznajo, tudi iz razširjene avstrijske lige Ebel. Stičnih točk pa je še precej. Tako Slovenija kot Avstrija sta lani izpadli iz elitnega razreda svetovnega hokeja. Današnja tekmeca sta na olimpijskem turnirju zasedla tretje mesto. Naši severni sosedi so imeli na papirju lažjega tekmeca za tretje mesto, Norveško. Proti Kanadi in Finski so bili izbranci selektorja Mannyja Viveirosa nemočni. Avstrijci največ upov polagajo na napadalno navezo New York Islandersov, ki jo tvorita kapetan izbrane vrste Thomas Vanek in drugi strelec na tem olimpijskem turnirju, Michael Grabner. Tretji hokejist, ki zastopa avstrijske barve v ligi NHL, je Michael Raffl (Philadelphia).

Pari repasaža - Slovenija : Avstrija (zmagovalec se bo v četrtfinalu pomeril s Švedsko), Rusija : Norveška (Finska), Švica : Latvija (Kanada), Češka : Slovaška (ZDA).

Slovenija ima le enega predstavnika v najmočnejši ligi na svetu, zato je njegova prisotnost na ledu še toliko bolj pomembna. Anže Kopitar je zaradi virusnega obolenja predčasno končal skupinski dvoboj z Američani. Po oskrbi v bolnišnici se je počutil bolje. Včeraj sicer ni treniral, a naj bi vendarle pomagal soigralcem v dvoboju z Avstrijci. Zagotovo se v moštvo vrača Sabahudin Kovačević, ki je z Američani odslužil tekmo prepovedi igranja. “Če bi nam pred olimpijskimi igrami kdo napovedal, da bo medsebojni dvoboj z Avstrijci določil potnika za četrt-finale, potem bi nemudoma podpisali takšen scenarij. A enako razmišljajo tudi naši tekmeci. Dvoboj bo gotovo izenačen in res škoda bi bilo, da ne bi po tako uspešnem turnirju pritisnili še pike na i,” je povedal kapetan risov Tomaž Razingar.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano