Nobenega Turka ni bilo

Od včeraj v olimpijski vasi v vzhodnem Londonu vihra tudi slovenska zastava. Drevi se bodo 30. olimpijske igre odprle z veličastno slovesnostjo, nad katero naj bi bil navdušen ves svet, zatrjujejo organizatorji.

Slovensko zastavo so dvignili na drog ob pestri predstavi mladih gledališčnikov Foto: STA
Slovensko zastavo so dvignili na drog ob pestri predstavi mladih gledališčnikov Foto: STA

Včerajšnjega protokola dviga slovenske zastave se ni udeležil nobeden od obeh napovedanih slovenskih političnih Turkov. Žiga Turk, minister ministrstva, pod katerega spada tudi šport, se je opravičil že dan prej, saj je imela vlada napovedano pomembno proračunsko sejo, predsednika Danila Türka pa so zaustavile tehnične težave z letalom. Zaradi slednjih je iz Benetk proti Londonu poletel z dveurno zamudo, na Heathrowu pa je pristal, ko se je protokol pravkar pričenjal. Slovensko zastavo so dvignili v družbi zastav Bosne in Hercegovine, Džibutija, Tunizije in Gruzije, razgibano priložnostno predstavitev pa je izvedlo državno mladinsko gledališče.

Drevišnja otvoritvena slovesnost naj bi zasenčila vse dosedanje, tudi pekinško leta 2008

Londonska javnost je sicer v pričakovanju slovesnega odprtja iger, hkrati pa navdušeno pozdravlja pot olimpijske bakle po londonskih ulicah. Iz tega so organizatorji naredili pravi spektakel, saj so ulice polne, televizijske postaje se vključujejo v prenose nošenja plamenice, tiskani mediji pa predstavljajo nosilce bakle in njihove simbolne zgodbe. “Do vstopnic nisem uspel priti, tako da se olimpijskim igram želim približati vsaj tako, da sem blizu plamenici,” je bil pogost odgovor tistih, ki spremljajo njeno pot. Angleži tudi z množičnim spremljanjem plamenice kažejo svoj odnos do športa in olimpijskih iger. Obšla je prav vse londonske občine, vsem angleškim občinam pa se je približala vsaj do 15 kilometrov, na kar so organizatorji še posebej ponosni. Uspešno so v tajnosti zadržali tudi ime zadnjega nosilca plamenice, ki bo prižgal olimpijski ogenj.

Še več vznemirjenja pa je povzročila sredina generalka otvoritvene slovesnosti. Ker je bilo na njej kar 52.000 gledalcev (predvsem sorodniki nastopajočih in še nekateri po uradni dolžnosti) prepoved, da o njej ne bi govorili, ni mogla zdržati. V javnosti so se tako pojavili sami navdušujoči toni o drevišnji slovesnosti. “To je nekaj najboljšega na svetu; Zamislite, da gledate največji spektakel na svetu, potem pa vidite še nekaj boljšega; To je tako vrhunsko, da bo postavilo nove standarde takšnih slovesnosti,” je bilo nekaj izjav udeležencev. Režiser prireditve Danny Boyle je prava zvezda, nastopajoče je pridobil tudi s tem, da se je na prvi generalki pred dvema tednoma rokoval prav z vsakim od 10.000 prostovoljcev, ki sodelujejo na slovesnosti. Ta naj bi predvsem predstavila vse najboljše, kar je britansko. Slovesnost, za katero so porabili 30 milijonov evrov, naj bi se sprehodila tudi skozi britansko zgodovino. Na odprtju bodo uporabili kar 25.000 kvadratnih metrov odra, scenografski elementi so shranjeni v 25 kontejnerjih, kostumi za nastopajoče pa v 75, prireditev bodo osvetljevali s 13.000 lučkami.


Najbolj brano