Na Rusijo ima lepe spomine

Slovenski uspehi v smučarskem teku so vezani na najmlajšo disciplino sprint. Vanj polagamo tudi največ upov za vidni dosežek na zimskih olimpijskih igrah, kjer bo pod drobnogledom Vesna Fabjan.

V sprintu pogosto odločajo centimetri, kar je že večkrat izkusila Vesna Fabjan (desno) Foto: Reuters
V sprintu pogosto odločajo centimetri, kar je že večkrat izkusila Vesna Fabjan (desno) Foto: Reuters

LJUBLJANA > Po športni upokojitvi Petre Majdič je slovenski smučarski tek izgubil velik del privlačnosti v očeh javnosti. Sprinterski prebliski Vesne Fabjan in Katje Višnar niso spremenili razmerij. Lani je Višnarjeva v klasičnem slogu na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju za las ostala brez medalje. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v italijanskem Dobbiacu pa se je po treh letih celo prvič prebila v finale in to v drsalnem koraku, ki bo tudi na olimpijskem sporedu.

V prostem slogu je specialistka Fabjanova, ki je večkrat dihala za ovratnik tudi Majdičevi. Nazadnje, ko je osvojila četrto mesto na svetovnem prvenstvu v Oslu. V leto 2011 sega tudi njena druga in doslej zadnja zmaga v svetovnem pokalu, ki jo je slavila v ruskem Ribinsku. Nato so 29-letno Fabjanovo pestile zdravstvene težave, ki so pogost spremljevalec v njeni karieri. Tudi letos ni šlo brez nevšečnosti, zato je vrnitev na zmagovalni oder, ki jo je dosegla s tretjim mestom na tekmi svetovnega pokala v sicer okrnjeni konkurenci na zadnji tekmi svetovnega pokala na Poljskem, prišla ob pravem času. Potrditev dobre pripravljenosti je tudi nedeljsko sedmo mesto, ki ga je dosegla kljub slabemu počutju.

“Vsak dober rezultat pomeni spodbudo in prinaša sproščenost. Ne gre pa iz njega vleči prenagljenih sklepov, da sem naenkrat med kandidati za olimpijska odličja. Tudi v letošnji sezoni sem imela precej zdravstvenih težav, ki so me ovirale pri izpolnjevanju vadbenega in tekmovalnega načrta.”

> Sicer se zdi, da je konkurenca v sprintu vse širša ali ne?

“Sploh v drsalnem koraku je kandidatk za vrh z leti vse več, zato je tudi razplet nepredvidljiv. Poleg moči in tehnike so v sprintu v ospredju tudi drugi dejavniki, ki vplivajo na končni vrstni red. Med njimi je tudi sreča.”

> Kakšne so vaše želje v Sočiju?

“Predvsem si želim, da bi mi vsi ali vsaj večina dejavnikov, kot so vreme, snežna podlaga, maže smuči, šli na roko. Potem bom lahko upala tudi na dober rezultat.”

> Ste že preizkusili olimpijsko progo?

“V pretekli sezoni smo imele tam tekmo svetovnega pokala. Tekla sem z vročino in obstala že v kvalifikacijah, a sem si progo dobro zapomnila in mi kar ustreza. V mislih sem jo velikokrat pretekla in jo še bom.”

> Nasploh ste na tekmah svetovnega pokala v Rusiji že večkrat dosegli lepe rezultate. Je to dobro znamenje pred olimpijskimi igrami?

“Spomini so lepi, a nanje se ne gre zanašati. Treba je gledati naprej in narediti vse v danem trenutku oziroma se osredotočiti na tekmovalni cilj.”

> To bodo vaše tretje olimpijske igre. Kako sprejemate športniki ta največji dogodek?

“Seveda je nekaj dodatnega pritiska, ki požene kri po žilah, a to je lahko tudi pozitivno.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano