Massi: Tina je veleslalomistka

Tina Maze, najboljša slovenska smučarka, po zlatu v smuku začenja boj v veleslalomu. Na progi Roza Hutor bo branila srebrno medaljo izpred štirih let na OI v Vancouvru. V Sočiju je bila še četrta na superkombinaciji in peta v superveleslalomu, obakrat jo je le desetinka ločila od brona.

Tina Maze, najboljša slovenska smučarka, po zlatu v smuku začenja boj v veleslalomu Foto: Mike Segar
Tina Maze, najboljša slovenska smučarka, po zlatu v smuku začenja boj v veleslalomu Foto: Mike Segar

SOČI > Nastopili bosta še Ilka Štuhec in Katarina Lavtar.

Prva vožnja bo po novem ob 6.30 po slovenskem času, druga pa ob 10. uri.

Tina Maze v času, ko so bile na OI na programu hitre discipline, veleslaloma ni trenirala. “Naš načrt je preprost. Opraviti veleslalomske treninge in se pripraviti na tekmo,” je bila kratka Mazejeva. Andrea Massi, vodja njene ekipe, je dodal: “Veleslalom je bazična disciplina in brez nje v smučanju ne gre. Tina je veleslalomistka, čeprav ni naredila tako izrednih izidov kot v prejšnji zimi. Čeprav tekme v tej disciplini že dolgo ni bilo, pa to ne pomeni veliko. Tudi izkušnje, ki so na OI zelo pomembne, bodo odigrale svojo vlogo. Mogoče bi bilo zanjo težje, če bi osvojila odličje v superveleslalomu. Popolnoma jasno in pričakovano je, da bi padla motivacija. Sedaj bo jezna, ker ji ni uspelo, in bo imela več volje in energije. Mora dokazati, kaj zna.”

Tina Maze se je veselila naslova veleslalomske svetovne prvakinje v Garmisch-Partenkirchnu, podprvakinja je bila lani v Schladmingu. Dvanajsti mesti v veleslalomu v Salt Lake Cityju (2002) in Torinu (2006) sta bila tudi njena najboljša olimpijska dosežka pred OI v Vancouvru. Sama je dejala, da je bil Soči osrednji cilj te sezone, z osvojenim olimpijskim zlatom pa je postala prva v slovenski zgodovini, ki ji je to uspelo na zimskih igrah.

V tem letu po odpovedi Zlate lisice v Kranjski Gori veleslaloma sploh še ni bilo v svetovnem pokalu, zadnja tekma pa je bila 28. decembra lani v Lienzu, kjer je bila Mazejeva 14. Ima še dve 11. mesti, na uvodu v zimo v Söldnu pa je bila 18. V St. Moritzu je s tretjim mestom 15. decembra dosegla svoje edine veleslalomske stopničke v zimi. V prejšnji sezoni je bila med prvimi tremi na vseh devetih veleslalomih, petkrat je zmagala, od tega štirikrat zapored.

Tina Maze se pripravlja po samostojnem programu, v okviru reprezentance pa Štuhčeva in Lavtarjeva. Obe sta prvič na OI, Štuhčeva je v Sočiju že tekmovala in osvojila deseto mesto kot najvišjo uvrstitev v hitrih disciplinah. “Pri dekletih je konkurenca taka, da se lahko kaj zgodi ali pa tudi nič. Želim si, da bi se prepričali, zakaj sta na OI in da bosta naredili najboljše izide v sezoni. Toda če ne bo tveganja, tudi dobrega rezultata ne bo,” je napovedal Dušan Blažič, vodja slovenskih alpskih disciplin.

STA


Najbolj brano