Kritike so zamrle

Pogosto kritizirane olimpijske igre v Sočiju, ki jih številni označujejo kar za Putinove igre, so vsaj za ruskega predsednika postale popoln uspeh. Rusija slavi prvake in nosilce medalj, navijači veselo praznujejo in doslej so razočarali le hokejisti. Kritike na račun Vladimirja Putina so med igrami skoraj popolnoma zamrle.

Vladimir Putin Foto: Fabrizio Bensch
Vladimir Putin Foto: Fabrizio Bensch

SOČI > Uresničilo se je pravzaprav vse, kar je Putin napovedal. Rusi so poskrbeli za izredne varnostne razmere, ki včasih delujejo res tako, kot da ima predsednik vse pod nadzorom. Tekmovanja v Sočiju so se v subtropskem pasu spremenila v pravo zimsko pravljico.

Edino, na kar prvi mož Rusije nima vpliva, je bilo toplo vreme, ki je nekoliko skalilo igre zaradi težav s snegom in meglo. A bilanca s strani obiskovalcev, domače javnosti in Mednarodnega olimpijskega komiteja je zelo pozitivna. Za nameček so svoje po zadržanem začetku dodali še ruski športniki s svojimi uspehi. Kritik na račun Putina takorekoč ni.

Nekateri nasprotniki vlade in različni borci za človekove pravice sicer tarnajo, da jim varnostniki preprečujejo prihod na olimpijska prizorišča. Za demonstracije namenjen prostor, ki so ga Rusi dopustili po pritiskih Mednarodnega olimpijskega komiteja, pa je park, daleč odmaknjen od olimpijskega dogajanja. A kot v starem Rimu tudi v Sočiju med igrami ni posebnega interesa za politiko. Mok je sicer zaznal, da so oblasti priprle Jevgenija Vička, ki opozarja na škodo povzročeno okolju in na samovoljo lokalnih oblasti, a z igrami to nima nobene povezave, so prepričani čelni možje svetovnega športa.

Za kritiko, ki je v Rusiji resda še vedno nezaželena, trenutno v medijih ni prostora. Ti vsaj tako kot športnike slavijo predsednika Putina, ki je omogočil “čudež v Sočiju”. Pa tudi Putin pridno potuje med Kremljem in Sočijem, kjer kot častni gost podpira različne ruske reprezentance. Tam kar nekoliko v carskem slogu sprejema najuspešnejše. Svoje so k uspehu dodali tudi politiki iz vseh koncev sveta, ki pripotujejo v Soči, se tam srečujejo s Putinom in člani ruske vlade ter dodatno skrbijo za pozitivno oceno iger.

Vsaj v javnosti so pozabljene tudi težave s prevozi, nedokončanimi hoteli, številne nepravilnosti pri gradnji in uvodne organizacijske težave. Rusija kaže zimsko pravljico, o kateri nekateri trdijo, da gre za novo Potemkinovo vas, ki jo v Rusiji učinkovito kažejo že desetletja, a slika na prizorišču iger in na malih ekranih je pravljična.

STA


Najbolj brano