Kostelić prvi favorit

Mariborčan Klemen Kosi, edini slovenski predstavnik na olimpijski superkombinaciji alpskih smučarjev, je na progi Roza Hutor po smuku na 30. mestu.

Ivica s sestro Janico Kostelić Foto: Reuters
Ivica s sestro Janico Kostelić Foto: Reuters

SOČI > Za vodilnim, Norvežanom Kjetilom Jansrudom, je zaostal 3,12 sekunde. Drugi je bila Čeh Ondrej Bank (+0,14), tretji pa Avstrijec Matthias Mayer, olimpijski prvak v smuku (+0,37).

Hrvat Ivica Kostelić, svetovni podprvak in dvakrat zapored srebrn na OI (2006 in 2010) v tej disciplini, je sedmi (+0,93) in je prvi favorit za končni uspeh. Poleg tega je njegov oče Ante Kostelić postavil slalomsko progo. Američan Bode Miller, ki brani olimpijsko zmago, je 12. (+1,43), njegov rojak Ted Ligety, svetovni prvak lani v Schladmingu, pa je po polovici tekmovanja 18. (+1,93).

Francoz Alexis Pinturault, slalomski specialist, je 23. (+2,44) in bo imel tako boljše pogoje na slalomu, saj ga bo začel kot osmi. Zaradi toplega vremena je bil smukaški nastop uro prej, kot je bilo predvideno. Mehkejša proga bo zaradi sončnega in toplega dneva tudi med drugim delom superkombinacije. Miller za Kostelićem zaostaja 50 stotink, Ligety natančno sekundo, Pinturault pa že 1,51 sekunde.

Slalom, ki je na programu ob 12.30 po slovenskem času, bo začel Kosi. "Nekoliko bolje mi je uspel specialni smuk, to pa zato, ker sem v zgornjem delu kombinacijskega naredil napako v zavoju pred položnejšem delu. Tam sem preveč tvegal, smuči mi je 'zbilo skupaj' in sem tudi za hip nekoliko podrsal po snegu z bokom. Pri tem sem izgubil precej hitrosti, ki jo je potrebno prenesti v položnejši del. Do konca sem skušal popraviti, kaj je bilo mogoče. Glede na to napako je zaostanek še dokaj dober. Sedaj se moram osredotočiti na slalom. Ante Kostelić vedno postavi zahtevno progo, ki ima veliko zank, poleg tega pa je tudi 'aritmična'. Trenutno sem trideseti, na slalomu bom moral nastopiti pametno in taktično zrelo," je dejal Kosi.

STA


Najbolj brano