KopiStar tudi z risi med elito

Le še dva dneva ločita slovensko hokejsko reprezentanco od zgodovinskega obračuna z Rusijo na olimpijskem turnirju. Včeraj je z glavnino asov iz lige NHL prispela v Soči tudi zvezda slovenske olimpijske odprave, Anže Kopitar.

Anže Kopitar je z Los Angeles Kingsi leta 2012 dvignil Stanleyjev pokal Foto: Mike Blake
Anže Kopitar je z Los Angeles Kingsi leta 2012 dvignil Stanleyjev pokal Foto: Mike Blake

SOČI > Najboljši športnik Slovenije v letu 2012 piše hollywoodsko zgodbo kje drugje kot v Los Angelesu. V zvezdniškem mestu mu je uspelo nekaj, kar ni uspelo niti “Največjemu”, Waynu Gretzkyju. Najboljši igralec v zgodovini hokeja si je zaman prizadeval, da bi Kralje popeljal na prestol najmočnejše lige na svetu, Anžetu Kopitarju je s soigralci to uspelo pred dvema letoma.

Slovenija je sicer že imela prvake onstran Atlantika, in sicer v košarkarski ligi NBA (Rašo Nesterović, Beno Udrih), a vloga 27-letnega hokejista iz Hrušice pri osvojitvi Stanleyjevega pokala je bila praktično odločilna.

Anžeta Kopitarja vsi poznajo po njegovem napadalnem učinku - zelo dober napadalec reprezentančnega kalibra je bil tudi oče Matjaž Kopitar - ne gre pa prezreti tudi precejšnjega prispevka v obrambi. V letih 2011 in 2013 je bil Anže Kopitar tako izbran za najboljšega obrambnega igralca Kingsov

Prvi in edini

Ob njegovem priimku bo gotovo ostal pridevnik zgodovinski. Američani, ki se bolj ali manj posrečeno poigravajo z vzdevki, so ga poimenovali KopiStar in zadeli v polno. Bil je prvi slovenski hokejist, ki je zaigral v ligi NHL. Drugi, ki mu je to uspelo, je bil Jan Muršak. Kopitar je v najmočnejši ligi na svetu po hokejskih začetkih na Jesenicah in zorenju na Švedskem zaigral z 19. leti. Že na svoji prvi tekmi proti kalifornijskim rivalom iz Anaheima je dosegel dva zadetka. V prvi sezoni je prispeval 20 golov in 41 asistenc za skupno 61 točk. Izmed novincev sta bila od napadalca Los Angeles Kingsov učinkovitejša le Jevgenij Malkin in Paul Stastny. Prejel je tudi nagrado za najbolj priljubljenega hokejista Kraljev.

Že v svoji drugi profesionalni sezoni je bil leta 2008 izbran na tekmo zvezd. Nikomur od slovenskih športnikov v ameriških profesionalnih ligah to še ni uspelo. Pri 21. letih je bil tudi z naskokom najmlajši udeleženec spektakla v Atlanti. V rednem delu je bil s 77 točkami (32 golov in 45 asistenc) najučinkovitejši igralec Kingsov, ki so mu podelili nagrado za najkoristnejšega igralca kluba ter še novo sedemletno pogodbo, težko 47,6 milijonov dolarjev.

Prvak med risi

Poleg Dustina Browna bo v ameriški hokejski vrsti še en soigralec Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kingsih. To je vratar Jonathan Quick, ki je imel prav tako precej zaslug pri osvojitvi Stanleyjevega pokala leta 2012. Tudi sicer ameriško vrsto sestavljajo sami Kopitarjevi znanci iz lige NHL.

Klubsko naložbo oziroma zaupanje je vrnil z obrestmi. Sezona 2009/10 je bila za Kopitarja statistično najboljša. Zaključil jo je z 81 točkami (34 golov in 47 asistenc) in Kingse prvič po letu 2002 popeljal v končnico.

V sezoni 2011/12 je po kopici posamičnih prišlo še najvišje ekipno priznanje. Kralji so se po rednem delu, kjer je Kopitar prispeval rekordnih 51 asistenc, komaj prebili v končnico, kjer pa so po vrsti ugnali vse papirnate favorite in se veselili prvega naslova prvaka. Kopitar si je v končnici z 20 točkami delil naziv najučinkovitejšega igralca Kingsov z Dustinom Brownom, ameriškim reprezentantom, s katerim bosta prekrižala palice 16. februarja v Sočiju.

Kopitarjeva reprezentančna zgodba seveda ni tako bogata, kot bi lahko bila. Bržkone je bolj priljubljen onstran Atlantika. Zato pa obstaja kopica objektivnih razlogov. Risi se že vrsto let gibljejo na meji med prvim in drugim hokejskim razredom, svetovna prvenstva v hokeju pa so denimo na sporedu, ko je sezona v ligi NHL na vrhuncu. Zadnjič je Kopitar tako branil barve Slovenije leta 2008 na SP skupine A v Kanadi. Novo priložnost pa so mu omogočili reprezentančni soigralci s prebojem na olimpijski turnir, kjer bo nastopila zanimiva olimpijska naveza: oče Matjaž Kopitar na selektorski klopi in sin Anže na ledu. ALEŠ SORTA


Najbolj brano