Fourcade do prvega olimpijskega zlata, Slovenci pod načrti

Francoz Martin Fourcade je novi olimpijski prvak v biatlonskem zasledovanju. Na 12,5 kilometrski progi si je Francoz priboril dobrih 14 sekund prednosti pred Čehom Ondrejem Moravcem in 24 pred rojakom Jeanom Guillaumom Beatrixom.

Jakov Fak
Jakov Fak 

SOČI > Za dobro sekundo je medaljo zgrešil zmagovalec sprinta Norvežan Ole Einar Bjoerndalen.

Trojica Slovencev je zaostala za načrti. Najboljši je bil 28-letni Klemen Bauer, ki pa je moral kar štirikrat v kazenski krog, na 24. mestu. “Že v soboto smo videli, vsak zgrešen strel pomeni velik zdrs po razpredelnici. S super pripravljenimi smučmi mi je kljub štirim kazenskim krogom uspelo uvrstitev izboljšati še za dve mesti. Nisem nezadovoljen, a to ni bil perfekten nastop,” je po tekmi povedal Bauer.

Posebej visoka pričakovanja je imel po dobri predstavi v sprintu Jakov Fak, ki se je na tekmo podal z 10. mesta, a sanj o dobri uvrstitvi je bilo konec po prvem strelskem nastopu, ko je zgrešil uvodna strela. Do konca si je Fak stadion Laura iz kazenskega kroga ogledal še štirikrat, kar je zadostovalo za 31. mesto. “Pričakoval sem, da bom streljal precej bolj stabilno. Ko sem na začetku zgrešil dvakrat, se nisem vrnil v tekmo. Ni se izšlo, kot sem si zastavil,” je za slovensko televizijo povedal 26-letni Fak.

Janez Marič, ki bo poleti dopolnil 39 let, na igrah pa je že četrtič, je tekmo začel kot 51., na koncu pa pristal na 49. mestu. Tudi on je imel v končnici priložnost za boljšo uvrstitev, a si je na strelskem postanku pristreljal dva od skupno treh kazenskih krogov.

V boju za zmago je bil 25-letni Fourcade celo tekmo v vodilni skupini. Ko sta bila na zadnjem streljanju na strelišču skupaj z Avstrijcem Dominikom Landertingerjem, in je Avstrijec zgrešil dvakrat, Fourcade pa zadel vseh pet strelov, je bilo jasno, da si bo Francoz priboril prvo zlato medaljo. Že na strelišču si je vzel trenutek za slavje in pred odhodom v zadnji krog pozval navijače, naj navijajo zanj. Fourcade je edinkrat zgrešil na tretjem strelskem postanku, kjer pa sta morala v kazenski krog tudi Landertinger in Čeh Jaroslav Soukup.

Neopazna je bila vloga Moravca, ki je tekel nekoliko počasneje od tekmecev, a zadel prav vseh 20 strelov in z osmega mesta prišel do srebra. Na koncu je bilo odprto le vprašanje brona, kjer pa je Beatrix obdržal majhno prednost pred legendarnim 40-letnim Bjoerndalnom, ki se je potegoval že za svojo 13. olimpijsko medaljo, kar bi bil nov rekord v zgodovini iger. Dolgo je bil na veselje domačega občinstva v tekmi za bron tudi Jevgenij Ustjugov, ki pa je v končnici popustil.

V sredo bo na sporedu žensko zasledovanje s Tejo Gregorin, v četrtek pa tekmovalce nato čaka kraljevska 20-kilometrska disciplina.

STA


Najbolj brano