Fak: Bolel je sam pogled na vrh hriba

Slovenski biatlonec Jakov Fak je posamične nastope na olimpijskih igrah končal z desetim mestom v tekmi s skupinskim startom. Želel si je več, ampak tega enostavno ni bil zmožen, saj je v teku zelo trpel. Na strelišču je bil sicer spet med boljšimi, zgrešil je le enkrat, v 15. strelu je bil nenatančen v stoječem položaju.

Jakov Fak Foto: Daniel Novakovic
Jakov Fak Foto: Daniel Novakovic

PJONGČANG > “To je bila prava moška tekma, zame zelo naporna. Iz sebe sem poskušal iztisniti vse, kolikor je šlo, vsak krog sem šel čez mejo svojih zmožnosti. Na koncu sem to tudi plačal, saj na koncu nisem imel energije. Sam pogled na vrh hriba je bolel, kaj šele delo. Na strelišču sem zgrešil 15. strel, ki sem ga tudi odločil, da ga opravim od začetka, a ga nisem dovolj dobro,” na cilju ni bil najboljše volje Jakov Fak.

Tek ga je izmučil, priznava, da ni v najboljši tekaški formi, v preteklosti je znal s tekom opraviti precej bolje: “Če zavrtimo film nazaj, v istem obdobju lani sem lahko le ležal v postelji, jedel in spal, zato menim, da je tudi deseto mesto lep uspeh. V teku je trenutno to, kar sem pokazal, moja meja,” meni junak prejšnje tekme, ki mu je nekaj energije vzelo tudi vse, kar se je dogajalo po osvojitvi srebrne kolajne v tekmi na 20 kilometrov.

“Emotivno je bila srebrna medalja zame veliko praznjenje, predvsem zaradi dogodkov v zadnjih dveh letih. Že to, da nisem mogel noč po tekmi spati, mi je zagotovo odvzelo nekaj moči. Vseeno pa sem si želel še enkrat pokazati dobro predstavo, mislim, da je bila psihološko gledano srebrna kolajna danes zame prednost, ki pa je nisem najbolje izkoristil,” je dejal Fak, ki ga zdaj čakata še dve štafetni preizkušnji, pred tem pa se bo poskušal dobro spočiti, danes bo predvsem čakal novice s hrvaškega nogometnega derbija med Dinamom in Hajdukom, Fak je namreč velik navijač zagrebškega kluba.

Drugi slovenski predstavnik Klemen Bauer je tako kot že na prejšnjih tekmah pokazal odlično tekaško formo, a na strelišču je bil slabši, tako da se je moral zadovoljiti z 20. mestom: “Napadal sem najvišja mesta, kar ste lahko videli na začetku, ko sem bil v ospredju. Želel sem tvegati, kar sem tudi storil. Žal, prvo napako na strelišču sem lahko popravil s tekom in hitrim streljanjem, v stoječem položaju pa je bilo na koncu napak preveč, tako da se je naredila razlika, ki jo je bilo težko nadoknaditi.”


Najbolj brano