Britanci ne dvomijo

Cestna kolesarska dirka, ki je vedno na sporedu prvi tekmovalni dan, je prvi vrhunec olimpijskih iger. Tokrat to velja še toliko bolj, saj je po bleščeči zmagi Bradleya Wigginsa na Touru v Veliki Britaniji zavladala prava evforija. Precejšnja pričakovanja ima tudi slovenska trojica, ki jo sestavljajo Jani Brajkovič, Grega Bole in Idrijčan Borut Božič.

Prva pomembna olimpijska odličja bodo po tradiciji podeljena cestnim kolesarjem Foto: Alessandro Garofalo
Prva pomembna olimpijska odličja bodo po tradiciji podeljena cestnim kolesarjem Foto: Alessandro Garofalo

250-kilometrska dirka bo postavila nove mejnike, saj organizatorji na londonskih ulicah pričakujejo milijon ljudi. Upoštevajoč nagnjenje Angležev h kolesarstvu in njihovo željo, da so del olimpijskih iger, čeprav niso dobili vstopnic za tekmovanja, bo omenjena številka morda celo presežena. Seveda če ne bo ulic prav tedaj močil zoprn dež.

“Če bodo reprezentance napadale od začetka in če bo ritem od začetka visok, bo Cavendish težko zmagal. Klanec v vsakem devetem krogu za njega ne bo lahek zalogaj, če bo zaostal, ga bo težko pripeljati zraven,” meni slovenski selektor Martin Hvastija.

Angleži so sicer prepričani, da jim zlata medalja v današnji preizkušnji ne more uiti. Še več: odkrito napovedujejo tudi zmago v vožnji na čas ter hkrati kar šest zlatih medalj od 16 možnih v vseh kolesarskih disciplinah. Wigginomanija je prišla tako daleč, da si posamezniki poskušajo urejati pričeske in zalisce na način, kot to počne Bradley Wiggins. Njegovi privrženci so zahtevali, da bi moral prav on sinoči prižgati olimpijski ogenj. Mediji so iz naftalina privlekli dekle, ki ga je pri 12 letih na eni izmed otroških dirk premagalo ... To je možno samo v Angliji!

Gostitelji OI imajo tudi prepričljive argumente, da svoje kolesarje štejejo za favorite v današnji dirki. Pri tem v ospredje ne dajejo Wigginsa, temveč Marka Cavendisha, trenutno najboljšega sprinterja na svetu in aktualnega svetovnega prvaka. Proga, ki je pretežno ravninska, je podobna lanski s SP na Danskem in naj bi bila pisana na kožo sprinterjem. Ob Britancih bi skupni sprint ustrezal še Nemcem (Greipel) in Avstralcem (Goss), vsi ostali pa bodo med dirko poskušali storiti vse, da bo Cavendish prej omagal. Selekcija naj bi se vršila predvsem na dvokilometrskem vzponu na Box Hill, ki ga bodo morali kolesarji prevoziti devetkrat. A tudi v tem primeru bi imeli Britanci odlična aduta: ob Wigginsu, ki je v izredni formi in je po nedeljskem zmagoslavju v Parizu v ponedeljek popoldne že opravil trening v okolici svojega doma, računajo tudi na Froomeja, drugouvrščenega na Touru.

In ostali? Zaradi poškodb in dopinških suspenzov je 145-članska konkurenca (MOK večjega števila kolesarjev ne dopušča) zdesetkana. Špance, ki so brez Contadorja in Samuela Sancheza, bo vodil Valverde, Italijani in Francozi že dolgo niso imeli tako šibkih moštev, nevarni bi lahko bili specialisti za enodnevne dirke iz Belgije in Nizozemske, na čelu z Gilbertom, ki pa v tej sezoni ni pokazal prave forme. V širšem krogu favoritov je tudi Slovak Petr Sagan, a bo na dirki sam, brez enega pomočnika. V boj za kakšno kolajno se lahko vmešajo še Američani, Švicarji, Skandinavci, potem pa so tu že Slovenci.


Najbolj brano