Bode Miller - vrečka presenečenja

Ameriški smučar Bode Miller, ki je z bronasto medaljo v superveleslalomu danes v Sočiju postal najstarejši alpski smučar z olimpijsko medaljo, je kot vrečka presenečenja - nikoli ne veš, kaj boš dobil, a veš, da se boš zabaval.

Miller je mož, ki vedno tvega 110 odstotkov. Njegov moto pove vse: "Bodi hiter, bodi dober in se zabavaj." Foto: Max Rossi
Miller je mož, ki vedno tvega 110 odstotkov. Njegov moto pove vse: "Bodi hiter, bodi dober in se zabavaj." Foto: Max Rossi

SOČI > Miller je mož, ki vedno tvega 110 odstotkov. Njegov moto pove vse: "Bodi hiter, bodi dober in se zabavaj."

Osvojil šest olimpijskih medalj

Miller je v svoji športni karieri osvojil že šest olimpijskih medalj - zlato v superkombinaciji, srebro v superveleslalomu, superkombinaciji in veleslalomu ter bron v smuku in superveleslalomu. Vknjižil je tudi štiri naslove svetovnega prvaka, a mu nikoli ni uspelo osvojiti medalje v slalomu. Tvegano vožnjo je skoraj vedno končal v snegu.

Olimpijske igre v Sočiju so zanj že pete - po kratkem premoru se je na bele strmine bržkone vrnil samo zaradi olimpijskih iger v Sočiju, saj si je želel zlato v kraljevi disciplini, smuku. Potem ko je bil na treningih daleč najboljši, je na tekmi odpovedal.

Miller je danes potočil tudi nekaj solz

A tudi današnjega brona je bil Američan zelo vesel. "Hvala za vso podporo. Današnji dan je eden najbolj čustvenih v mojem življenju. Zadnji dve leti sta bili zaradi smrti brata in vseh poškodb zelo težki," je na Twitterju zapisal Miller, ki je pred novinarji celo potočil nekaj solz.

Miller je danes postal najstarejši alpski smučar z olimpijsko medaljo. Star je 36 let in 127 dni, s čimer je premagal Norvežana Kjetila Andreja Aamodta, ki je zadnje olimpijsko odličje, zlato v superveleslalomu v Torinu leta 2006, osvojil pri 34 letih in 169 dneh.

Miller je potolkel še en rekord

A "starostni" rekord ni edini, ki ga je danes podrl prisrčni Američan. Za Aamodtom, ki je pobral osem olimpijskih medalj, je drugi najboljši smučar v zgodovini po številu osvojenih medalj.

Poleg tega je prvi Američan, ki je osvojil medaljo na treh različnih olimpijskih igrah, poleg Sočija so bile to še igre v Vancouvru leta 2010 in v Salt Lake Cityju leta 2002. Pridružil se je tudi druščini smučarjev, ki so osvojili dve olimpijski medalji v superveleslalomu - poleg Aamodta sta to še Avstrijec Hermann Maier in Američan Andrew Weibrecht.

Na vprašanje, kako se počuti, ko ga po letih primerjajo z Aamodtom, v svojem slogu odgovori: "To pomeni, da sem star." Svoje predhodnike zelo spoštuje. "Odraščal sem ob spremljanju Aamodta, (Norvežana) Lasseja (Kjusa) in Hermanna. O tem, da sem v skupini teh mož, ne razmišljam pogosto, ko pa, so občutki izjemni," je dejal.

O Millerju z izbranimi besedami govorijo tudi njegovi tekmeci. Da je znova osvojil medaljo, ni presenečen nihče. Italijan Christof Innerhofer, ki je v Sočiju v smuku osvojil srebro, v superkombinaciji pa bron, je dejal, da je Miller eno največjih imen alpskega smučanja, ki ga množice naravnost obožujejo.

"Želi zmagati, želi biti prvi. Moram priznati, da sem resnično vesel, da je osvojil medaljo. Po odličnih vožnjah na treningu smuka si zasluži to medaljo. Bode je veliko ime, zame je največje ime v svetovnem pokalu, pa naj zmaga ali izgubi. Znan je po svojem norem smučanju. Vsi ga radi gledajo, ker nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo naslednjo sekundo," je dejal Italijan.

STA


Najbolj brano