Balon samozavesti se je razpočil

Prvi vrhunec 30. olimpijskih iger se je končal s presenečenjem. Na cestni kolesarski dirki so domači superfavoriti pogoreli. Nosilci medalj so nepričakovani, od slovenske trojice, ki je v enem od ključnih trenutkov zaspala, je bil najbolj razpoložen Jani Brajkovič.

Aleksandr Vinokurov: “S to zmago lahko mirno končam svojo kariero.”  Foto: Epa
Aleksandr Vinokurov: “S to zmago lahko mirno končam svojo kariero.”  Foto: Epa

Sobotna cestna preizkušnja je bila ena najboljših in najbolj razburljivih enodnevnih dirk na velikih tekmovanjih. Različno ubrane taktike, zavezništva in porušena zavezništva, veliko število gledalcev, malce kaotične razmere in presenetljiv razplet, bodo ostali zapisani v spominu kolesarske srenje.

Angleški organizatorji se na cestni dirki niso izkazali. Z informacijami so zelo skoparili, tako da kolesarji, njihovi trenerji, novinarji in niti gledalci v določenih trenutkih niso vedeli, kaj natančno se dogaja. “Cesta je bila preozka, tako da z avtom sploh nismo mogli priti do ubežne skupine. Informativne table, ki se uporabljajo, ko so radijske povezave prepovedane, so bile zelo redke, gledalcev je bilo preveč,” je komentiral Martin Hvastja. Brajkovič je samo trikrat v vsej dirki videl tablo s prednostjo njegove skupine pred glavnino, po prihodu v cilj pa se je spraševal, kje je Cancellara in kaj se je zgodilo z Britanci. Ameriški kolesar Chris Horner je dirko označil za najbolj noro in kaotično dirko v karieri, zmagovalec Vinokurov je povedal, da je bila dirka nevarna. Nezadovoljni so bili tudi v tradicionalnih kolesarskih nacijah Italiji, Belgiji in Španiji. Nekateri so celo menili, da so Angleži sistematično skrivali informacije, saj so na progi imeli svoje ljudi, ki so obveščali zgolj člane njihove ekipe, vse ostale pa so pustili nevedne.

Od skoraj šesturnega mukotrpnega dela na 250 kilometrov dolgi progi so za razplet dirke bistveni zgolj štirje dogodki: že kmalu po startu je pobegnila skupina 12 kolesarjev iz močnih reprezentanc, med njimi tudi Jani Brajkovič. Tedaj so ključno napako, to je pokazal kasnejši razplet, naredili Britanci in Nemci, ki jih ni bilo zraven. “To je bila prava kombinacija, jaz sem bil celo prepričan, da bo ta dvanajsterica prišla sama do cilja,” je po koncu dirke analiziral slovenski selektor Martin Hvastja.

Drugi dogodek je bil zadnji, deveti vzpon na Box hill. Iz glavnine se je izločila še skupina 20 kolesarjev, ki se je pridružila vodilni skupini. Napako so naredile Avstralija, Francija in Slovenija, ki so v vodilni skupini ostale le z enim kolesarjem. “Bole je bil prepričan, da bodo Britanci to skupino ujeli. Napačna presoja pač,” je dodal Hvastja.

Glede na moč reprezentanc in sposobnosti posameznikov je vse kazalo na to, da bo Švicar Cancellara opravil s konkurenco. Nato se je zgodil tretji ključni trenutek. Cancellara, tudi srebrn v Pekingu, je 12 kilometrov pred ciljem prevzel vodstvo in napadel, a slabo ocenil ovinek in grdo končal v ograji. Švicarji s kar štirimi kolesarji v ospredju so bili izločeni iz boja za vrh.

In potem še četrti dogodek: Vinokurov in Kolumbijec Uran sta se sedem kilometrov pred ciljem odpeljala naprej k medaljam nasproti. To je bila nedopustna napaka Italijanov in Špancev, saj so oboji imeli po tri kolesarje v skupini. Vse ostalo so malenkosti.

Če bi bili na OI kolesarji razvrščeni v profesionalne ekipe, bi se Slovenci veselili zmage, saj je Aleksandr Vinokurov podobno kot Borut Božič in Brajkovič član Astane. Kolesar, ki je olimpijsko medaljo v tej disciplini osvojil že v Sydneyu, leta 2007 pa je bil pozitiven na dopinški kontroli, je povedal: “Vedel sem, da v sprintu skupine ne bi imel nobenih možnosti. S to zmago lahko mirno končam svojo kariero.”

Razplet dirke je bil presenetljiv, saj so medalje osvojile države, ki na jakostni lestvici niso med prvo deseterico. V prvi šesterici je uvrščen le en Evropejec. Veliki poraženci so bili gostitelji, ki so prek medijev ves teden napihovali balon samozavesti, dokler se na dirki ni razpočil. “Nekaterim je bolj pomembno to, da mi izgubimo, kot pa da se oni borijo za čim boljšo uvrstitev. Na moje reprezentančne kolege sem res ponosen, saj so naredili vse in še več,” je bil razočaran prvi favorit Mark Cavendish. Na dirki po londonskih ulicah in na bližnjem hribu je človek res imel vtis, kot da ves svet kolesari proti Veliki Britaniji, ki jo je na koncu tudi premagal.


Najbolj brano