“Tina je tudi malo naša”

Tudi Slovenci onkraj meje so se včeraj veselili druge zlate medalje Tine Maze, nekateri Italijani pa niso mogli skriti nevoščljivosti.

Denis in Andreja sta poskrbela za to, da v njunem Sweet baru tudi italijanski gostje vedo, kdo je Tina Maze. Foto: Nace Novak
Denis in Andreja sta poskrbela za to, da v njunem Sweet baru tudi italijanski gostje vedo, kdo je Tina Maze. Foto: Nace Novak

GORICA > ”Že zjutraj smo gledali prenos po televiziji. Tu pri šanku. Vsi smo navijali. Je bilo kar glasno,” je vzdušje že ob prvem teku veleslaloma opisal Bruno Turri iz gostilne Turri v Štandrežu, kamor zahaja veliko Slovencev. Poudaril pa je, da so veleslalom gledali in za Tino navijali tudi Italijani, Goričani. “Ti dve medalji sta tudi malo naši. Jo poznajo vsi tukaj, Tino,” je še povedal.

Že ob 6.30 uri je bil pred televizorjem tudi Loris Nanut, ki dela v bližnji trgovini Maxi Supermercato. “Občutki so bili že po prvem teku imenitni. Pričakoval sem medaljo, da bo spet zlata, si pa ne bi upal stavit,” je pojasnil Loris, tudi sam navdušen smučar, ki že od mladih nog pozna Andreo Massija. Ta je tudi kolega njegove žene, ki uči športno vzgojo. ”Mi Tino čutimo, kot da bi bila naša, ker se pač čutimo Slovence,” je še povedal Loris. Pojasnil je tudi, da je za Tino v živo navijal že na olimpijskih igrah v Torinu, kjer je sicer držal pesti tudi za Giorgia Rocco. Soči je pa vendarle nekoliko predaleč, da bi se odpravil tja, pa čeprav mu smučanje veliko pomeni in sta oba njegova sinova trenerja smučanja.

“Z ženo sva spremljala tekmo v živo prek računalnika. Lepo. Super. Oba sva bila vesela,” je Tinin uspeh komentiral Denis Tabaj, ki že tri leta vodi Sweet bar na ulici Garibaldi v Gorici. Obiskujejo ga pretežno italijansko govoreči gostje. “V našem baru smo mi naredili reklamo za Tino Maze. Prej je niso poznali, ma zdaj jo poznajo,” ga je dopolnila žena Andreja.

Kot je še povedal Denis, se je Massi že nekajkrat ustavil v njihovem baru, Tina pa zaenkrat še ne.

Ko smo italijanske goste bara malo povprašali, ali poznajo Tino in Massija, pa so kljub vsemu večinoma začudeno gledali. Nekateri so vedeli za zlato medaljo v smuku, ne pa tudi za še eno v veleslalomu. Je pa bilo iz ust ene od obiskovalk, ki je povedala, da Massija že dolgo pozna, slišati tudi kritiko na račun obeh, češ da se tako on kot Tina previsoko nosita. Glede na to, da Italijani na teh Olimpijskih igrah v smučanju še nimajo zlate medalje, je tako opazko mogoče razumeti tudi kot golo nevoščljivost.

NACE NOVAK


Najbolj brano