Odštevanje pred vrhuncem

Če se bo nadaljevala finalna tradicija zadnjih treh mundialov, bomo jutri v zaključnem dejanju 21. svetovnega prvenstva med Francijo in Hrvaško spremljali podaljške ali celo enajstmetrovke, velika zmagovalka pa bo naša južna soseda.

 Foto: Xinhua/STA
Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Seveda je v Moskvi mogoč tudi drug scenarij. Vanj polagajo upe francoski nogometaši, ki bi po vzoru finala leta 1998 in zmage proti Braziliji zmleli načete tekmece in še drugič v zgodovini dvignili najbolj čislano reprezentančno lovoriko. Nogomet je prav zato nepredvidljiv, ker lahko že ena podrobnost na sami tekmi zasuče razmerja moči. Marsikaj pa se dogaja tudi v dnevih in urah pred samim vrhuncem. Zdravniške službe poskušajo usposobiti ranjence za zadnjo, neizprosno bitko, selektorji-generali kujejo zmagovito taktiko tudi na podlagi predvidevanj o močnih in šibkih točkah tekmeca ter pripravljajo zadnji motivacijski govor, ki bo iz izčrpane vojske izvlekel še zadnje atome energije.

V temeljito pripravo kot tudi običajne rutine in rituale pa lahko poseže višja sila oziroma udarec usode, zaradi katerih se lahko prepričanost in samozavest razblinita kot milni mehurček. Takšen primer se je zgodil tudi na svetovnem prvenstvu (SP) leta 1998. Brazilija je takrat letela na krilih zadetkov in asistenc še ne 22-letnega Ronalda, ki je na igrišču upravičeval vzdevek fenomena in do težjih poškodb kolena počel za navadne nogometne smrtnike nedoumljive reči. V še ne docela pojasnjenih okoliščinah je na predvečer finala omedlel, po paniki v brazilskem taboru in ugibanjih, ali bo zaigral ali ne, pa ga je selektor Mario Zagallo vendarle uvrstil v udarno enajsterico. Ronaldo je bil nato le bleda senca samega sebe, pretresena Brazilija pa je gladko izgubila veliki finale s Francijo.

Za tretje mesto

Dvoboji za tretje mesto na svetovnih prvenstvih v nogometu so običajno nujno zlo. Danes ob 16. uri se bosta za bron v St. Peterburgu pomerili Belgija in Anglija, ki se bosta v Rusiji soočili še drugič. Dvoboj v Kaliningradu je dvignil precej prahu. Selektorja sta na igrišče poslala rezerviste, pri čemer si zlasti Angleži niso pretirano prizadevali za zmago in osvojitev prvega mesta v skupini G. Zanimivo bo videti, kako se bodo akterji lotili današnje tekme, ki jo bo sodil Iranec Alireza Faghani.

Osem let kasneje so Francozi proti Italiji lovili svoj drugi svetovni naslov. Berlinski finale je zaznamoval znameniti udarec z glavo Zinedina Zidana v Marca Materazzija, argentinski sodnik Hector Elizondo pa je, čeprav VAR še ni bil v veljavi, po ogledu video posnetka (!) izključil francoskega asa. Italijani so slavili po enajstmetrovkah, privrženci galskih petelinov pa so zastrigli z ušesi, ko so izvedeli, da jim bo pravico v finalu 21. SP delil Argentinec Nestor Pitana, ki bo tako sodil že peto tekmo mundiala.

Kot njegovemu rojaku Elizondu pred 20 leti so mu namenili prvo in zadnjo tekmo mundiala. Vmes pa je delil pravico tudi na obračunu osmine finala med Hrvaško in Dansko ter četrtfinalnem dvoboju Francije in Urugvaja. Oba jutrišnja finalista, Hrvaška, ki prav tako premleva nenaklonjena vraževerna naključja, in Francija, torej že imata (dobro) izkušnjo z argentinskim sodnikom. Leta 2010 in 2014 sta finalna dvoboja pripadla evropskim delilcem pravice, odločena pa sta bila z zadetkoma tik pred iztekom podaljškov. Španiji je lovoriko proti Nizozemcem priigral Andres Iniesta, Nemčiji pa proti Argentini rezervist Mario Götze.

Infantino: “To je najboljše svetovno prvenstvo”

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je izredno navdušen nad svetovnim prvenstvom v Rusiji. Po njegovem mnenju visokih apetitov ni zadovoljila samo kakovost nogometa, ampak tudi organizacija, ki je po njegovem mnenju na zelo visoki ravni. “Pred leti sem govoril, da bo to eno najboljših svetovnih prvenstev doslej, zdaj lahko rečem, da je to najboljše prvenstvo doslej. Velika hvala Rusiji, ruski vladi, predsedniku Vladimirju Putinu in vsem drugim, ki so zaslužni, da smo priča velikemu spektaklu,” je v Moskvi dejal Infantino.

Tako v Južni Afriki kot štiri leta pozneje v Braziliji sta bili nagrajeni španska in nemška igrivost. Kaj lahko bi bilo tudi obratno, a Arjen Robben in Gonzalo Higuain na žalost nizozemskih in argentinskih privržencev nista naravnala merilnih naprav. Komu bo glavna vloga pripadla jutri? Morebitnemu džokerju, osmoljencu ali celo VAR-u, ki sicer v zadnjih izločilnih dvobojih v Rusiji ni imel veliko dela.


Najbolj brano