Odbojkarji so zaključili, Salonit si je priigral evropska tekmovanja

Moško državno prvenstvo se je sinoči s tekmo za tretje mesto med Salonitom in Mariborom zaključilo. Kanalska odbojkarska šola ostaja na slovenskem vrhu in pod njim. Državni prvak, ljubljanski ACH Volley, je zlato osvojil tudi z Juretom Okrogličem in Janijem Kovačičem. Med nosilci srebra, člani kamniškega Calcita, je še tretji Kanalec, Matija Jereb. Matični klub, ki je te fante vzgojil, Salonit Anhovo, je osvojil bronasto odličje, nekdaj veliki (tudi že državni prvak) Maribor pa je četrti. V prvo ligo se je z generalnim pokroviteljem Gen-I Volleyjem vrnila ekipa iz Prvačine.

Matic Vrtovec bo član Salonita tudi v prihodnji sezoni. Foto: Igor Mušič
Matic Vrtovec bo član Salonita tudi v prihodnji sezoni. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Včeraj so bili za osvojitev brona pri Salonitu najbolj zaslužni Matic Vrtovec (19 točk), kapetan Dejan Čabarkapa, Gregor Basaneže (po 7), Fran Peterlin (6), Nikola Živanović, Dalibor Tomič (po 4), Urban Česnik (3) in libero Danijel Šarić, ki je na sprejemu naredil le eno napako.

Tretje mesto vodi v evropsko tekmovanje

Tretje mesto Salonit Anhovo po nekaj letih odsotnosti spet vodi v evropsko tekmovanje in sodeč po oceni sezone, ki jo je po podelitvi medalj (prišle so iz rok županje občine Kanal Tine Gerbec) strnil športni direktor Miloš Grilanc, bo primorsko občinstvo v Kanalu evropske boje tudi res videlo: “Za nami je lepa sezona brez večjih pretresov. Dosegli smo oba zastavljena cilja – prišli smo med četverico v pokalu in v državnem prvenstvu in organizirali smo odmeven moški in ženski zaključni turnir slovenskega pokala. V polfinalu pokala in prvenstva smo žal naleteli na za slovensko konkurenco praktično nepremagljiv ACH Volley, a smo se dobro upirali. Izenačili smo dober lanski izid sezone. Letos je bilo vse skupaj slajše, saj smo zaključne boje opravili pred svojim občinstvom. Navijaška skupina Salonit cement boys je k našemu uspehu z zvestim bučnim navijanjem veliko pripomogla – tudi na gostovanjih. Mislim, da bomo letos sposobni iti v evropska tekmovanja. Klub je denarno stabiliziran. Redno pokrivamo vse obveznosti, počakati pa je treba na majsko sejo upravnega odbora kluba, ki bo glede Evrope imel zadnjo besedo. Temelje imamo dobre – skoraj celotna ekipa ima pogodbe še za naslednje leto. Zapolniti moramo le dve igralni mesti.”

Za resno igranje v Evropi bo verjetno potreben premik od amaterizma in pol profesionalizma v ekipi proti profesionalnemu statusu - vsaj za člane prve postave.

Močna odbojkarska šola, a manjka drugoligaška ekipa

Salonit ima močno odbojkarsko šolo – od malčkov do mladincev. Najmlajši dečki, starejši dečki in kadeti, ki so še sredi tekmovanj, se bodo morda potegovali celo za odličja. Od Bovca do Deskel pod Salonitovim strokovnim vodstvom vadi 150 mladih. Trenerji sistematično iščejo visoke igralce, kjer je primanjkljaj še vedno velik. Klub bo skušal pripeljati v svojo sredino še kakšnega sposobnega visokega mladega fanta iz širše slovenske okolice. Velik izziv bo razvoj mladih igralcev v obdobju od kadetov preko mladincev do članov.

Prva članska liga je postala tako kakovostna, da eksperimentov pri pomlajevanju skoraj ne dovoljuje. Mladi se sicer kalijo v tretji ligi, ki pa je vendarle na precej nižji ravni. Slovensko mladinsko prvenstvo je kratko, manjka pa ena vmesna raven tekmovanja – drugoligaška ekipa. V zadnjih letih so si v Kanalu pri tem pomagali s sosedi iz Prvačine, ki pa bodo imeli sedaj ob uvrstitvi v prvo ligo spet višje kadrovske zahteve.

Vrtovec ostaja v Kanalu

Najbolj prešerno se je smejal igralec tekme, občasni reprezentant Matic Vrtovec, ki je včeraj Mariborčane v finišu tretjega niza v napadu kar sam dotolkel in namerava ostati v Kanalu tudi v prihodnji sezoni: “Lepo je bilo tako gladko zmagati pred tako zvesto domačo publiko. Nisem si mislil, da bomo Mariborčane tako hitro premagali. Po borbenosti v obrambi nam je igra stekla in smo v njej skupaj z gledalci uživali. Pokazali smo res vse, kar znamo.”

Brona Salonita ne bi bilo brez izkušenega hrvaškega trenerja Igorja Šimunčića, ki je pred dvajsetimi leti kanalsko okolje spoznal kot odličen igralec, vanj pa se je vrnil kot prav tako uspešen strateg: “Plan smo izpolnili in to v trdem boju s Calcitom in Mariborom. Liga je bila kakovostna. Izenačene boje smo bili tudi z Novomeščani in Kranjčani. Že dolgo časa nisem vodil prvoligaške ekipe v tako močni ligi. Imeli smo vzpone in padce, za katere so krive poškodbe in zdravstvene težave. Pomembno je, da smo krizne trenutke prebrodili. Tretje mesto je naša realnost. Malo mi je žal, da v rednem delu lige nismo osvojili drugega mesta. Pred poškodbami nekaterih igralcev smo mu bili blizu. Če bi bili v rednem delu tako visoko, bi se v polfinalu izognili ACH Volleyju. Kljub temu sem zadovoljen. Glede na dosežek, dobro vzdušje v ekipi in mojo pogodbo s formulo eno leto plus eno leto je zelo verjetno, da bom delo tu nadaljeval tudi jeseni.”


Najbolj brano