Odbojkarice z zmago nad Izraelom začele evropske kvalifikacije

Slovenska članska ženska odbojkarska reprezentanca je v sredinem poznem večeru gladko s 3:0 premagala Izrael. Na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo so zaigrale vse štiri Primorke.

Primorka Tina Grudina je bila druga najučinkovitejša Slovenka. Foto: CEV
Primorka Tina Grudina je bila druga najučinkovitejša Slovenka. Foto: CEV

Slovenke so na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo (EP) pred solidno zasedenimi tribunami v Mariboru opravile to, kar so morale. Kot višje rangirane na evropski lestvici (21.) so premagale Izraelke (30.), ki so po jakosti tretja ekipa slovenske skupine A. Tudi na drugi tekmi skupine presenečenja ni bilo. Najmočnejše Belgijke (14.), so se sprehodile skozi vrste Islandk, ki so v vseh treh nizih skupaj zbrale le 22 točk. Ker do napredovanja na morebitno drugo EP s slovensko žensko udeležbo vodi drugo mesto v skupini, je recept jasen: po dvakrat bo treba premagati Izraelke in Islandke. Belgijke bo zelo težko presenetiti.

Slovenski selektor Alessandro Chiappini je v prvo postavo uvrstil pričakovana imena. Med njimi so bile kar tri Primorke: kanalska organizatorka Eva Mori, blokerka novogoriškega Gen- I Volleya Tina Grudina in novogoriška prosta igralka Maja Pahor. Preostala mesta je zasedla trojka državnih prvakinj iz Maribora - napadalka Iza Mlakar, ter sprejemalki Anita Sobočan in Ana Marija Vovk.

Slovenija : Izrael 3:0

Dvorana Tabor, gledalcev 600 sodnika Kramar Sandl (Hr) in Milić (A); po nizih - 19, 23, 22. Slovenija: Mori 3, Grudina 11, Vovk 2, Blažič 3, Zdovc Sporer 1, Mlakar 17, Sobočan 8, Pahor (libero, 1 napaka), Planinšec 9. Selektor: Alessandro Chiappini.

Grudina je bila druga najučinkovitejša v naši vrsti in je dobro zapirala prostor pri mreži. Morijeva je natančno vodila igro, Pahorjeva pa držala čvrsto obrambo v polju. Nihanja naše mlade ekipe (jedro predstavlja srebrna generacija z lanskega svetovnega prvenstva U-23), so bila še precejšnja, vendar v končnicah nizov ni bilo dvoma, kdo je v Mariboru gospodar.

V kriznih trenutkih drugega in tretjega niza je priložnost namesto Vovkove dobila še sprejemalka Gen-I Volleya Pia Blažič. Slovenke so se v drugem nizu mučile in prišle v končnico z zaostankom 22:23, nato pa je Tina Grudina z dvema uspešnima napadoma ob pomoči točke Sobočanove preprečila izenačenje v nizih. Končnico tretjega niza so Slovenke bolje odigrale in vstopile v odločilno obdobje z vodstvom 23:20, tekmo pa sta uspešno zaključili Mariborčanki Iza Mlakar in Saša Planinšec.

Slovenske odbojkarice bodo tekmo drugega kroga kvalifikacij odigrale v nedeljo na Islandiji, od koder bodo odpotovale še v Belgijo, kjer se bodo s favoritinjami skupine pomerile v sredo.


Najbolj brano