Več znanja kot zdravja

Slovenska članska moška odbojkarska reprezentanca bo danes na turnirju v Nišu začela kvalifikacije za uvrstitev na SP. V ekipi so trije Primorci. Zdravstvene težave so že pred začetkom zmanjšale možnosti za uspeh naših.

Danes je v prvi postavi Slovenije pričakovati Kanalca Janija Kovačiča (v rdečem), ki odlično igra za avstrijsko - koroški Dob Foto: Igor Mušič
Danes je v prvi postavi Slovenije pričakovati Kanalca Janija Kovačiča (v rdečem), ki odlično igra za avstrijsko - koroški Dob Foto: Igor Mušič

NIŠ > Slovenska odbojkarska reprezentanca, ki se redno udeležuje evropskih prvenstev, je dosegla zrelost in kakovost, ki bi ji v optimalnih razmerah dajala upanje za prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo, a se je tokrat zaradi zdravstvenih težav zapletlo že pred odhodom na odločilni tretji kvalifikacijski turnir za uvrstitev na SP.

Slovenija na kvalifikacijah za SP, organizatorja: Gregor Ropret (ACH Volley), Dejan Vinčič (Milli Piyango, Tur.); sprejemalca: Klemen Čebulj (Ravenna, Ita), Andrej Flajs (ACH Volley); blokerji: Matevž Kamnik (Arkas, Tur.), Matej Vidič (ACH Volley), Danijel Koncilja (Posojilnica Dob, A); napadalca: Mitja Gasparini (Verona), Alen Šket (Modena); libera: Jani Kovačič (Posojilnica Dob), Miha Plot (Vibo Valentia). Spored tekem v kvalifikacijski skupini J, danes - Slovenija : Portugalska (15); jutri- Srbija : Slovenija (18:00); v nedeljo - Slovenija : Makedonija (15, vse TVS 2).

Pred odhodom v Niš je Slovenija ostala brez prvega blokerja Alena Pajenka, nato brez drugega sprejemalca Jana Pokeršnika, tik pred odhodom pa še brez kapetana in prvega sprejemalca Tineta Urnauta, ki je zbolel. Vročina mu je popustila šele včeraj. Selektor Luka Slabe se je odločil tvegati in ga je kljub temu uvrstil v turnirsko dvanajsterico. Urnaut je včeraj sam šel na pot, odločitev o njegovem nastopu pa bo padla v zadnjem trenutku. Pred odhodom je selektor povedal: “Ne preostane nam drugega, kot da čakamo, kaj bo z Urnautom. Od njegovega stanja bo odvisno, kako bomo začeli tekmo s Portugalsko. Na pripravah smo naredili vse, kar smo lahko. Naš namen je bil, da se igralci spet 'začutijo'. Žal je zadnji dan priprav zbolel Urnaut, vendar zdaj ni časa za objokovanje.”

Slovenci so se tik pred iztekom starega leta še drugič prijateljsko pomerili s Finsko (prvo tekmo so dobili) in izgubili z 0:3, dvoboj pa je služil predvsem za uigravanje rezervnih inačic. Počival je Izolan Mitja Gaparini, ki v Veroni dobro igra in bi moral biti udarna pest Slovencev v napadu. Na parketu sta bila Kanalca Jani Kovačič (libero) in Matej Vidič (bloker). Selektor na oba računa tudi v današnji začetni postavi. V izbrani vrsti sta še dva odbojkarja, ki si ju lahko nekoliko lastimo Primorci. Prvi organizator bo Dejan Vinčič, ki si je v času igranja za Salonit družino ustvaril v Novi Gorici, drugi pa bloker Danijel Koncilija, ki se je v članski odbojki uveljavil na Primorskem (Prvačina, Salonit).

Letos bo program odbojkarskih reprezentanc kar bogat. Po kvalifikacijah članov za SP bodo aprila kvalifikacije obeh mladinskih reprezentanc za EP. Mladinke bodo gostili odbojkarski delavci Go Volleya v Novi Gorici. Maja čakajo obe članski reprezentanci kvalifikacije za EP, junija pa bodo moški igrali v evropski ligi.

In kakšne so možnosti Slovencev za uspeh? Današnji tekmec, Portugalska, ima nekaj odličnih posameznikov, a je kot celota naša ekipa vsaj po imenih močnejša. Portugalcev na lanskem EP ni bilo, naši pa so v skupinskem delu dosegli (žal edino) presenetljivo zmago s kasneje bronasto Srbijo, s katero naši igrajo jutri. V boju s svetovno velesilo ni česa izgubiti, realno pa so možnosti naših majhne. Zadnji dan bo nato treba premagati Makedonce, ki so na evropski lestvici najslabše rangirani med udeleženci turnirja v Nišu.

Neposredno na svetovno prvenstvo, bo odšel zmagovalec, napredovati pa bo mogoče tudi z drugega mesta, a to čaka le najboljše drugouvrščeno moštvo iz petih skupin. Slovenski scenarij sta zmagi s Portugalsko in z Makedonijo s 3:0 ali s 3:1 in tesen poraz s Srbijo z 2:3.

STA, IM


Najbolj brano