Več možnosti v Stožicah

Danes bosta v kvalifikacijah za evropsko člansko odbojkarsko prvenstvo hkrati na delu obe slovenski reprezentanci. Več možnosti imajo fantje, ki bodo v Stožicah branili drugo mesto v skupini A, to pa vodi v dodatne kvalifikacije.

Mladi Klemen Čebulj (desno) bo v napadu ob  Primorcu Mitji Gaspariniju glavno orožje Slovencev Foto: Igor Mušič
Mladi Klemen Čebulj (desno) bo v napadu ob Primorcu Mitji Gaspariniju glavno orožje Slovencev Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA, COSLADA > Fantje so v znatni prednosti pred dekleti. Igrajo doma, so redni udeleženci evropskih prvenstev, na evropski lestvici so druga ekipa v skupini A, to pa so na prvem turnirju na Poljskem tudi potrdili. Na povratnem turnirju v ljubljanski dvorani Stožice bodo morali Slovenci - tudi s Primorci Mitjo Gasparinijem, Janijem Kovačičem in Dejanom Vinčičem - že jutri s favoriti Poljaki iztržiti čim več. Selektor Luka Slabe je iz B ekipe poklical na trening tudi člana Salonita Daneta Mijatovića, a je vprašanje, če bo danes v dvanajsterici. Na Poljskem so naši velesili vzeli en niz in če bi jim v Ljubljani dva, bi dobili dragoceno točko in psihološko spodbudo pred nedeljskim verjetno odločilnim bojem z Latvijci. Poljaki bodo dopotovali brez prvega sprejemalca Michala Kubiaka, ki si je na treningu zlomil dva prsta na roki.

Slovensko pot v dodatne kvalifikacije želijo preprečiti Latvijci, ki jih je na tretje mesto in tik pod prag dodatnih kvalifikacij potisnila le slabša razlika v nizih od slovenske. Na papirju najlažji tekmec so Makedonci, ki so se z opiranjem na le tri odlične odbojkarje na Poljskem zelo žilavo branili.

Dekleta bodo prvi turnir kvalifikacijske skupine C igrala v Španiji. Selektor Bruno Najdič je v ekipo povabil Primorke Marino Cvetanovič (prva napadalka), Katjo Medved (libero), Saro Valenčič (sprejemalka) in Evo Mori (organizatorka). Slovenkam se še nikoli ni uspelo uvrstiti na EP. Težko jim bo tudi letos. Izkušeni Sonja Borovinšek in Anja Zdovc sta poškodovani, ekipi pa manjka višine in moči. Prvo mesto je bržkone rezervirano za redne udeleženke EP Čehinje (nazadnje 10.), ki bodo naš tekmec jutri, poleg tega pa bo povratni turnir na Češkem. Ostaja upanje, da bi se lahko Slovenija (22. na evropski lestvici) za drugo mesto in dodatne kvalifikacije lahko borila s Španijo (16.). Ob tem sta dve zmagi s Črno goro (30.) obvezni.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano