Uspešni le Novogoričani

Konec tedna se je s tekmovanji v vseh ligah začelo novo odbojkarsko državno prvenstvo. Med štirimi primorskimi prvoligaši so kar trije izgubili, čast pa so z zmago v Kranju rešili le fantje novogoriškega Go Volleya.

Gregor Basaneže (desno) je bil s 13 točkami eden ključnih mož Go Volleya Foto: Igor Mušič
Gregor Basaneže (desno) je bil s 13 točkami eden ključnih mož Go Volleya Foto: Igor Mušič

1. DOL moški

1. krog- Calcit - Fužinar 3:1, Salonit Anhovo : Krka 1:3 (16, -15, -19, -22), Triglav : Go Volley 1:3 (-11, 23, -18, -19), Panvita Pomgrad : Šoštanj Topolšica 3:0.

Triglav : Go Volley 1:3

KRANJ > Dvorana Planina, gledalcev 300, sodnika L. Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter); po nizih: -11, 23, -18,- 19.

Go Volley: Vrtovec 1, Krašna, Basaneže 13, Čuturić 10, Konjedic, Filiputti 2, Savičić 19, Bregar 7, Tomić 5, Kuburović 5, Gašparin, Maraž. Tr.: Jasmin Čuturić.

Tradicionalno žilavi Triglav, s katerim so imeli lani negativno bilanco, so tokrat Novogoričani zanesljivo premagali. Na pripravljalnih tekmah je bil le trener, tokrat pa je kot igralec nastopil tudi prekaljeni Jasmin Čuturić, kar je omogočilo premik kapetana Darija Savičića v napadalno vlogo, ki jo je v mlajših letih že igral. Pri mreži je bil skupaj z Miho Bregarjem gospodar izkušeni povratnik Gregor Basaneže. Omenjena trojica je bila jeziček na tehtnici, saj je igrala skoraj brez napak, Kranjčani pa so jih, posebej v tretjem in četrtem nizu, delali v valovih. STA, IM

Začetek prvoligaške sezone ženske odbojke v Novi Gorici je bil nekoliko nenavaden. Običajna novinarsko-fotografsko-televizijska zasedba, ki spremlja domače tekme v dvorani v športnem parku, je namreč tam ob napovedani uri dvoboja Go Volley : Vital naletela na tekmovanje v tajskem boksu. Vodstvo novogoriških odbojkaric se je v soglasju z odbojkarsko zvezo (OZS) dogovorilo za zamenjavo gostitelja in tako se je tekma odvijala v Vitalovi dvorani Krim v Ljubljani. OZS, ki sicer spremembe redno objavlja na spletu (tako je bilo še s sredinimi pokalnimi tekmami), je tokrat s popravkom spremembe zatajila, klub, ki je sicer z elektronsko pošto od avgusta redno obveščal novinarje o aktualnostih, pa tokrat te dobre prakse ni nadaljeval.

Salonit Anhovo : Krka 1:3

KANAL > Športna dvorana OŠ, gledalcev 300, sodnika Perčič (Kamnik) in Jovanović (Komenda); po nizih: 16, -15, -19, -22.

Salonit: Česnik 4, Šarić, Lazar, Marušič, Karnel 1, Kovačič, Dos Santos 17, Sirk 1, Mijatović 7, Čabarkapa 13, Okroglič 13, Krivec 1. Trener: Leon Schilling.

V Kanalu so se soočili s stvarnostjo. Drastično nižji proračun in odhod lanske prve postave so pustili posledice. Le pet izkušenih odbojkarjev in mlade domače upe čaka boj za obstanek, v katerem so se Novomeščani v minulih letih z novo domačo generacijo odbojkarjev prekalili. Da bi bilo še huje, sta morala s še ne pozdravljenimi poškodbami zaigrati napadalec Israel Dos Santos in bloker Dane Mijatović. Z začetno svežino so Kanalci še dobili prvi niz, po tem pa ni šlo več.

Po nerodnem doskoku se je vrstam poškodovanih pridružil še organizator Luka Krivec. Brez pričakovanega deleža nosilcev igre mlajši del ekipe tekme ni več mogel rešiti. STA, IM

1. DOL ženske

1. krog - Kema : Formis 1:3, Braslovče : Luka Koper 3:0 (23, 21, 16), Zgornja Gorenjska : Aliansa 3:1, Vital : Go Volley 3:2 (-17, 18, 22, -19, 15).

Braslovče : Luka Koper 3:0

BRASLOVČE > Športna dvorana OŠ, gledalcev 300, sodnika Valentar (Prevalje) in Štumfel (Mežica); po nizih: 23, 21, 16.

Luka Koper: Barič 5, A. Lucas, Jančar, Kušar, Ferlinc 4, D. Lucas 8, Lovšin 6, Gojčič 1, Korošec 2, Pušnik, Kaker 9, Flego. Trener : Marko Kalc.

Lanske prvakinje druge lige so na tribune privabile polovico prebivalcev Braslovč, novi trener, prekaljeni primorski strokovnjak Zoran Jerončič pa je dokazal, da so na Štajerskem poleti dobro delali. Štajerke so bistveno več od Koprčank opravile že s servisom, kjer so dosegle 13 asov. Večji del tekme so tako narekovale tempo. Bržkone je bil ključni trenutek tekme zapravljena končnica prvega niza, ko je Luka Koper izkoristila črne minute domačih in se približala na 23:24, a preobrata ni zmogla. Mlada, a zelo perspektivna štajerska ekipa (jedro kadetske reprezentance) je dobila samozavest. Kljub solidni primorski igri v začetku drugega niza (do izida 8:8) popuščanja ni bilo, ob prvem padcu koprske igre pa so Braslovče zanesljivo povedle in zdržale do zmage. STA, IM

Vital : Go Volley 3:2

LJUBLJANA > ŠD Krim, gledalcev 80, sodnika : Pevc (Škofja Loka) in Atanasov (Kr); po nizih: -17, 18, -19, 15.

Go Volley: Kodelja, Bavdaž 4, P. Marušič, Grudina 12, Spačal 23, Kolbl 20, Komel 2, Zavrtanik 7, Š. Marušič, Pahor.

Novogoričanke, ki so bile v času vrhunca priprav ostale prvoligaške konkurence tik pred propadom kluba, so kljub zelo pozni sestavi ekipe (sredi septembra), že pokazale, da so na pravi poti. Izjemne poteze veteranke Katarine Spačal, povratnice Teje Kolbl in mlade blokerke Tine Grudina so držale Novogoričanke v igri za zmago. Letos okrepljene Ljubljančanke (za njih je donedavna članica novogoriškega kluba Nina Vogrič dosegla 12 točk) so bile favoritinje, a so se Primorke po vsaki krizi pobrale. V petem nizu so imele pri vodstvu 14:12 zmago že skoraj v rokah, a je bila ena zapravljena žoga usodna, saj je v nadaljevanju kar tri ase dosegla Ljubljančanka Sara Djukić in s tem omogočila Vitalu odločilen preobrat. IM

Nižje lige

> 2. DOL zahod ženske, 1. krog - Ljubljana : Ankaran 0:3 (-12,-13,-12), Grosuplje : Triglav 0:3, Mladi Jesenice : Žirovnica 3:1, Novo mesto : Calcit II 3:2, Vital II : Neptun Kanal 3:0 (11,19,17).

> 3. DOL zahod moški, 1. krog - Salonit Anhovo II : Kostanjevica na Krki 3:0 (20,22,18).

> 3. DOL zahod ženske, 1. krog - Luka Koper III : Triglav II 0:3 (-15,-19,-21), Luka Koper mlade : Galeb grup Robotina 1:3 (-22,-20,23,-20).


Najbolj brano