Tudi brez Čuturića so zmogli

Drugi moški odbojkarski primorski derbi sezone in prvi v prvenstvu je v soboto v Kanalu prinesel veselje odbojkarjem novogoriškega Go Volleya, ki so brez igralskega prispevka Jasmina Čuturića dokaj gladko slavili s 3:1.

 Na tekmi je blestel tudi Go Volleyev bloker  Gregor Basaneže, ki je z nebeškim skokom našel pot mimo 14 cm višjega Salonitovega  Israela Dos Santosa  Foto: Borut Jurca
Na tekmi je blestel tudi Go Volleyev bloker Gregor Basaneže, ki je z nebeškim skokom našel pot mimo 14 cm višjega Salonitovega Israela Dos Santosa  Foto: Borut Jurca

KANAL > Dvoboj v Kanalu je pred najbolj napolnjeno dvorano v tem prvenstvu doslej prinesel največ kakovosti in napetosti v prvem nizu. Kasneje zaradi izdatne prednosti Go Volleya kljub dvema urama truda prave napetosti ni bilo.

Športna dvorana v Kanalu, gl. 400, sodnika Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter v Savinjski dol.); po nizih: -22, -14, 13, -14. Salonit Anhovo: Šarić, Česnik 8, Lazar 7, Marušič 1, Karnel 1, Kovačič 82%. sprejem, Dos Santos 9, Sirk 2, Čabarkapa 13, Okroglič 8, Krivec 1. Trener: Leon Schilling. Go Volley: Križanič 1, Maraž 77% sprejem, Basaneže 12, Konjedic, Filiputti 7, Savičić 11, Bregar 5, Tomić 14, Kuburović 3. Tr.: Jasmin Čuturič.

Z začetno postavo so presenetili le gostje, kjer je namesto Jana Gašparina kot libero dobro zaigral rezervist Mark Maraž. Po sredinih težavah z ramenom trener Go Volleya Jasmin Čuturić ni pomagal tudi na igrišču. Njegov delež sta prispevala ofenzivni sprejemalec Dalibor Tomić, in napadalec - sicer doslej v glavnem rezervist Daniel Filiputti.

Medtem ko je pri Salonitu prvi bloker Dane Mijatović tekmo na tribuni spremljal z opornico za poškodovani gleženj, je večino njegovih zadolžitev moral opraviti napadalec Israel Dos Santos, na položaju napadalca pa se Ambrož Sirk (sicer sprejemalec) ni znašel.

Prvi niz je bil do izida 22:22 napet. Za vzdušje je skrbela glasna Salonitova navijaška skupina. V odločilnih trenutkih so Kanalci zgrešili servis, sledil je nesporazum organizatorja Luke Krivca z blokerjem Urbanom Česnikom, odločilno točko za prvi niz pa je za Go Volley prispeval Gregor Basaneže, ki je po tekmi povedal: “Na takšnih tekmah ni favorita. To je pokazal predvsem prvi niz. Psihično smo se dobro držali in končno naredili to, kar bi morali že na prejšnjih dveh tekmah: ponujeno z napakami tekmeca v končnicah smo znali izkoristiti.”

V drugem nizu je pri Salonitu Sirka v napadu zamenjal Matevž Lazar, a so žoge - tako njegove kot soigralcev - po napadalnih udarcih prepogosto končale izven igrišča ali pa v bloku tekmeca. Domači trener Leon Schilling je sredi niza poslal na igrišče celotno drugo postavo, ki pa kaj več kot nekaj dobrih prebliskov ni zmogla. Temu primerno je bilo njegovo razmišljanje ob koncu: “Začeli smo slabo in se pobrali le v tretjem nizu. V napadu nismo imeli svojega dne. Poskusil sem z vsemi menjavami, a ni šlo, vendar zaradi enega poraza ne sme biti panike. Še vedno vodimo, česar nismo pričakovali. Ob kratki klopi in službenih ter šolskih obveznostih igralcev nas muči ritem sreda - sobota, saj zadnje čase le igramo, morali pa bi tudi trenirati.“

V tretjem nizu sta bili spet na delu obe prvi postavi. Po dobrih servisih kanalskega kapetana Dejana Čabarkape so Kanalci prišli do prednosti, ki je niso več izpustili iz rok, Novogoričani pa so po začetnem šoku kmalu začeli razmišljati o četrtem nizu. Zadnji del igre so odigrali stabilno. Kanalci so skušali na silo obrniti potek dogodkov in so pri tem zapravljali žoge. Go volley je ostal čvrst v bloku in raznovrsten v napadu, kjer sta bila očitno posebej motivirana in razpoložena Darijo Savičić in Dalibor Tomić, ki sta se odbojke naučila v Kanalu, pravo uveljavitev pa sta dosegla pri sosedih.

Veselje po drugi sosedski zmagi je bilo pri Go Volleyu veliko. Pomočnik trenerja Matjaž Stanič je to opisal z besedami: “Lepo je, ko zmagaš v Kanalu, in si po tem nekaj dni glavni v športnih krogih v Novi Gorici. Tekma je bila nabita z emocijami. Ker smo mi bolje začeli, nam je bilo v nadaljevanju lažje. Čaka nas še povratna tekma pokala. Prednost nam ne bo pomenila nič, če je ne dobimo. V primeru poraza nas čaka na poti do zaključnega turnirja četverice zlati niz, kjer je vse mogoče.”

Zgovoren je bil tudi Go Volleyev kapetan Darijo Savičić: “Derbije se vedno igra na nož. Tako je bilo tudi danes. Taktičnih skrivnosti ni bilo. Zmaga nam veliko pomeni za dvig samozavesti na poti k izboljšanju lanskih dosežkov. Smo na dobri poti, da se uvrstimo med štiri najboljše. Morda pa dosežemo celo kaj več.”

Na drugi strani je bil pri Salonitu samokritičen Jure Okroglič: “Prikazali smo preveč nihanj. Predvsem smo vse nize slabo začeli v napadu. Ker je bilo tako tudi v začetku četrtega, je bila prednost Go Volleya v nadaljevanju že prevelika, da bi se lahko rešili.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano