Tudi Nemci niso popolni

Pomočnik trenerja odbojkaric Luke Koper, Novogoričan Sebastjan Mavrič, je velik del avgusta in septembra preživel s hrvaško žensko reprezentanco. Kot statistik je prispeval k njenemu petemu mestu na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Sebastjan Mavrič (drugi z leve) je bil statistik hrvaške ženske odbojkarske reprezentance Foto: Arhiv Pn
Sebastjan Mavrič (drugi z leve) je bil statistik hrvaške ženske odbojkarske reprezentance Foto: Arhiv Pn

HALLE > V tem nemškem mestu se je sredi septembra s petim mestom končala pot hrvaške ženske članske odbojkarske reprezentance, katere del je bil tudi Novogoričan Sebastjan Mavrič. Vlogo video in statističnega analitika je najprej opravljal v Hitu Novi Gorici, od koder je s trenerjem Markom Kalcem odšel v Luko Koper.

In kako je prišlo do sodelovanja s hrvaško reprezentanco? Mavrič je povedal: “Kot statistik naših kadetskih in mladinskih reprezentanc se večkrat pripravljamo na Hrvaškem. Tako sem se spoznal z vodstvom njihove ženske reprezentance in dobil povabilo. Posebej se moram zahvaliti banki NLB, kjer sem zaposlen, da mi je omogočila dovolj dolgo odsotnost.”

Sebastjan Mavrič si je svetovno priznana programa za spremljanje odbojkarskih tekem, Datavolley in Datavideo s pripadajočo opremo, kupil sam. Njegovo glavno delo se je začelo v nemškem Dresdnu, kjer je imela sedež hrvaška skupina EP. “Bili smo v težki skupini z Rusinjami, ki so bile na koncu prvakinje, in z odbojkarsko močnim Azerbajdžanom. Tudi Belorusija z rusko šolo je bila resen tekmec. Na srečo smo izgubili le z Rusinjami in se prebili v drugi del. Ob dostavljanju podatkov ter video analiz treningov in tekem hrvaške reprezentance sem moral poskrbeti še za enako temeljite podatke o naših tekmecih. Delo se je vedno zavleklo v zgodnje jutranje ure, moram pa dodati, da sem vzpostavil veliko koristnih stikov z drugimi statistiki. Vsi so bili zelo korektni. Ko sem jim dal svoje podatke, sem brez težav dobil analize reprezentanc, ki sem jih potreboval.”

Pregovorno natančni Nemci sicer na EP organizacijsko niso bili brez-hibni, je povedal Primorec: “V Dresdnu so odbojkarsko igrišče postavili sredi hokejske dvorane, kjer so led preprosto pokrili z ivernimi ploščami in tkanino, ki se je kmalu namočila. Vsakič, ko je žoga zletela z igrišča, je bila mokra. Zmogljivost spletnega prenosa podatkov v dvorani je bila slaba. Ko smo nato turnir nadaljevali v Halleju, se je zataknilo pri prevozih. Na dežju smo se kar pošteno načakali.”

Hrvaška je v nadaljevanju premagala Nizozemsko in se uvrstila v četrtfinale, kjer bila v dvorani Garry Webber center pred 7000 gledalci Nemčija premočna. Domačinke so turnir zaključile s srebrnim odličjem, Hrvaška pa je osvojila peto mesto in se izognila kvalifikacijam za naslednje EP. Dodati velja, da je hrvaška ženska odbojka stalnica evropskih prvenstev, Slovenija pa se na člansko EP še ni uvrstila.

In kje so glavne razlike med Hrvaticami in Slovenkami? Sebastjan Mavrič pravi: ”Glavna razlika je v miselnosti in znanju reprezentantk. Manj so razvajene kot naše. Če želijo Hrvatice uspeti v življenju, morajo pogosto že v času srednje šole v tujino in v popolnoma profesionalne klube. V takšnem okolju daleč od doma hitro dozoriš. Nič ti ni težko. Vse hrvaške reprezentantke igrajo v tujini in takoj je videti, da živijo od odbojke in za njo. Pri nas dekleta v glavnem ne živijo od odbojke in pogosto kariero zaključujejo, ko bi se ta lahko šele zares začela. Hrvatice imajo preprostoveč znanja in izkušenj.”IGOR MUŠIČ


Najbolj brano