Tina Lipicer Samec evropska odbojkarska podprvakinja

Kanalska odbojkarica Tina Lipicer Samec je konec tedna v azerbajdžanski prestolnici Baku s francoskim Cannesom postala evropska podprvakinja, kar je vrhunec njene kariere. Dobre igre v ligi prvakov ji obetajo zanimive ponudbe za novo sezono.

Tina Lipicer Samec (v sredini) v trenutkih zmagoslavja ob uvrstitvi v finale lige prvakov
Tina Lipicer Samec (v sredini) v trenutkih zmagoslavja ob uvrstitvi v finale lige prvakov 

BAKU> Primorska odbojkarica z najdaljšo zdomsko kariero, 33-letna Tina Lipicer Samec iz Kanala, je v deseti sezoni na tujem z desetim klubom dosegla vrhunec kariere. S francoskim Cannesom se je 183 cm visoka sprejemalka na zaključnem turnirju lige prvakov veselila polfinalne zmage z italijansko Villo Cortese (3:1), v finalu pa je je bil turški Fenerbahče le premočan in je slavil s 3:0,

Kljub nekoliko grenkemu zaključku je bila nekdanja prva dama slovenske reprezentance zadovoljna: “V celotni ligi prvakinj sem igrala dobro, Cannes pa je kot eden velikih evropskih klubov z bogato tradicijo z uvrstitvijo na zaključni turnir četverice dosegel, cilj, kar je po finalni tekmi poudarila tudi naša predsednica. V zadnjem delu lige prvakov smo premagovali nekatere klube z višjim proračunom kot je naš, Fenerbahče pa je ta čas po denarju in imenih gotovo najmočnejši evropski klub.”

Tina Lipicer Samec je v Bakuju v hudi konkurenci tujk (v ekipi je samo ena prava Francozinja, potni list pa imata dve) pod vodstvom kitajskega trenerja Yana Fanga v polfinalu dosegla 14 točk, v finalu pa 8. Primorka je sicer odigrala 12 tekem lige prvakov in skupno zbrala 113 točk.

Finale je bil sicer manj razburljiv, kot si je Tina želela: “Azerbajdžanci so v žensko odbojko veliko vložili in so pričakovali, da bodo kot organizatorji zaključnega turnirja imeli tudi svojega predstavnika. Na igrišču se jim to ni izšlo in tako je bila ogromna dvorana napol prazna. Vzdušje so skušale ustvariti le številčno dokaj skromne navijaške skupine sodelujočih klubov, ki so morale priti od daleč, iz Italije, Francije in Rusije. Le Fenerbahče je imel zaradi relativne bližine Turčije nekaj več podpore, a prav dramatično ni bilo, ker rezultat ni bil tesen. Turkinje so bile na vseh igralskih mestih boljše in so nam vsilile svojo igro.

Turčija postaja obljubljena dežela za vrhunske odbojkarice, saj je Fenerbahče na evropskem prestolu nasledil lanskega prvaka Vakifbank. Za najboljšo igralko turnirja je bila razglašena korejska napadalka pri Turkinjah Kim Yeon-Koung, Fenerbahče pa je imel tudi najboljšo organizatorko igre - Naz Aydemir.

Že omenjena solidna statistika Tine Lipicer Samec v Bakuju ni mogla ostati neopažena, a je Primorka glede tega še skrivnostna: “Dobre igre odpirajo tudi ponudbe. Gotovo se bo od maja naprej marsikaj dogajalo in morda ne bom ostala v Cannesu, vendar sem sedaj z mislimi le v Franciji, kjer od nas pričakujejo, da po osvojenem pokalu dobimo še prvenstvo. Prvi težak preizkus se obeta v začetku aprila na seriji polfinalnih tekem na dve zmagi. Upam, da bo tekmec La Cannet, ker bi bil to sredozemski sosedski derbi z velikim obiskom navijačev.”

V Cannesu, kjer ima klub 90 letno tradicijo, uspeh znajo ceniti, pravi Tina: “Kljub izgubljenemu finalu nam je uprava kluba takoj po tekmi že v Bakuju priredila slovesno večerjo v vrhunskem hotelu, naslednji dan pa so nas ob prihodu domov navijači pričakali že na letališču.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano