Temelj je kanalska šola

Četrto mesto v državi je za odbojkarje Salonita Anhovo iz Kanala lep uspeh in skrajni domet za proračun, ki je bil za tretjino nižji od lanskega. Angažiran je bil le en odbojkar, ki nima stalnega prebivališča v domači občini.

Mladinski reprezentant Jure Okroglič (desno) je bil eden stebrov Salonitove ekipe Foto: Igor Mušič
Mladinski reprezentant Jure Okroglič (desno) je bil eden stebrov Salonitove ekipe Foto: Igor Mušič

KANAL > Po tem, ko so cementarji gladko dobili prvi del prvenstva (brez ACH Volleya) in ko so osvojili še pokal, so apetiti navijačev zrasli do finala. Tako visoko po tem ni šlo. Sledile so poškodbe obeh sprejemalcev, Jureta Okrogliča in predvsem Dejana Čabarkape (najučinkovitejši v ekipi), za katera na kratki klopi ni bilo pravih menjav. Zato športni direktor Miloš Grilanc po izgubljenem boju za bron s Kamnikom ni bil razočaran: “Takšnega razpleta sezone se veselim še bolj, kot sem se nekoč naslova prvaka, saj je to četrto mesto skupaj s pokalom priborjeno v neprimerno težjih okoliščinah. Zaradi zmanjšanja proračuna so morali v prvem moštvu redno igrati trije mladinci, lanski rezervist Urban Česnik pa je prevzel eno nosilnih vlog.”

Pregled dosežkov Salonita letos (v oklepaju lanski dosežki): člani - DP 4. mesto (5.), pokal 1. (2.); 2. ekipa - 10. v 3. DOL (3.); mladinci - 5. (7.); kadeti - 7. (2.); st. dečki - 1. V B ligi (prvenstvo še traja, lani 7. v DP).

Skupščina kluba je prinesla pomladitev uprave in ponovno združitev funkcije prvega moža glavnega pokrovitelja, Salonita d.d., s funkcijo predsednika kluba. Štafetno palico je od Jožeta Funde prevzel Julijan Fortunat. Prvi občutki športnega direktorja so po pogovorih z novim prvim možem pozitivni: “Podrobnosti bodo znane šele konec maja, a kaže, da bomo novo sezono zastavili v lanskih finančnih okvirih, nov štiriletni razvojni ciklus pa bomo zasnovali z domačimi igralci in trenerji in z dopolnjevanjem ekipe iz naše šole. V mlajših selekcijah sedaj nimamo vrhunskih rezultatov, a smo povsod blizu najboljšim, predvsem pa raste množična in perspektivna generacija mlajših dečkov.”

Pri 130 tisočakih proračuna so se v Salonitu že lani poslovili od profesionalizma. Tujca, Brazilec Israel Dos Santos in Črnogorec Dejan Čabarkapa, sta to le na videz, saj sta si družini ustvarila nekaj minut vožnje od kanalske dvorane in delita finančno usodo ekipe, ki prejema mesečne nagrade v višini štipendije. Fantje trenirajo zvečer, pred tem pa delajo oziroma obiskujejo pouk.

Mlajša večina ekipe ima dolgoročne pogodbe. Tu selitev ni pričakovati. Izjema utegne biti mladinski reprezentant Jure Okroglič, ki je letos eden boljših klasičnih sprejemalcev prve lige. Te dni o tem še ni mogel povedati nič: “Dokler ne bo prvega sestanka pred novo sezono, ne bom sprejemal odločitev. Koncentrirati se moram še na mladinske kvalifikacije za EP. Sicer sem s sezono zadovoljen. Dosegli smo več, kot smo pričakovali. Tudi sam sem naredil velik preskok od rezervista do standardnega igralca, vedno pa je tako, da se da kaj narediti še bolje.”

Sezone v Kanalu še ni konec. Za slovo bo vrhunec s prijateljskima tekmama članskih reprezentanc Slovenije in Srbije 10. in 11. maja. Gostje branijo bron z EP, v svojih vrstah pa imajo letos najboljšega igralca italijanske lige Aleksandra Atanasijevića.

Za prestop je zanimiv tudi prvi organizator Luka Krivec. Po odlični sezoni in pri zrelih 27 letih bi bil dobra okrepitev za katerega od najboljših slovenskih klubov, pa tudi na tujem se ga ne bi branili, vendar je Luka v napovedih zadržan: “Nisem se še prav odločil, kako bom nadaljeval in se mi tudi še ne mudi, saj sem preživel dobro sezono v urejenih razmerah, obljubljeni denar pa je prihajal redno.”

Glede na to, da se obeta amaterizacija (ali še kaj hujšega) celo pri vodilnem ACH Volleyu - sicer rednem udeležencu lige prvakov- ne bi bilo presenetljivo, če bi uspešni domači trener Leon Schilling nove priprave začel kar z istim jedrom ekipe.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano