Srbski zid je še previsok

Slovenski moški odbojkarski reprezentanci se kljub dvema zmagama na treh tekmah kvalifikacijskega turnirja v Nišu ni uspelo uvrstiti na SP. Domača velesila Srbija - sicer tretja ekipa Evrope in sveta - je bila za Slovence previsoka ovira.

Slovenski odbojkarski reprezentanci je v Nišu malo zmanjkalo do uvrstitve na svetovno prvenstvo Foto: Ervin Čurlič
Slovenski odbojkarski reprezentanci je v Nišu malo zmanjkalo do uvrstitve na svetovno prvenstvo Foto: Ervin Čurlič

NIŠ > Slovenska odbojkarska reprezentanca je za slovo od kvalifikacij za svetovno prvenstvo na turnirju zadnjega odločilnega tretjega kroga gladko premagala Makedonijo. S tem rezultatom in z gladko zmago s Portugalsko je na tekmovanju v Nišu opravila to, kar je bilo realno. Osvojila je drugo mesto v skupini J. Brez poraza so slavili Srbi, ki so na včerajšnji večerni tekmi z zmago s 3:1 Portugalce potisnili na tretje mesto.

Skupina J v Nišu; Srbija : Slovenija 3:0 (20, 19, 24); Slovenija: Šket 8, Gasparini 14, Kamnik 9, Vinčić 1, Urnaut 5, Vidič 5, Ropret, Čebulj 2, Kovačič 70% sprejem; Slovenija : Makedonija 3:0 (24, 20, 23); Gasparini 15, Kamnik 7, Urnaut 8, Vidič 5, Ropret 3, Čebulj 13, Kovačič (64-odstotni sprejem). Vrstni red - Srbija 9, Slovenija 6, Portugalska 3, Makedonija 0.

Za prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo v zgodovini naše države bo pač potrebno sestaviti ekipo, ki bo lahko vsaj na eni tekmi presenetila katero od velesil. Brez takšnega podviga se v evropskih kvalifikacijah praviloma ni več mogoče prebiti naprej, saj po turnirjih zadnje faze napredujejo le zmagovalci skupin in najboljša drugouvrščena ekipa iz petih skupin.

Tokrat je bila - pričakovano - za nas ključna sobotna tekma s Srbijo. Selektor Luka Slabe jo je začel z vsemi tremi Primorci - z napadalcem Mitjo Gasparinijem, blokerjem Matejem Vidičem in liberom Janijem Kovačičem. Prav Vidič in Gasparini sta v prvem nizu držala korak s favoritom do izida 19:20. Dve napaki Alena Šketa, ki je po sili razmer kot napadalec igral na položaju sprejemalca, so skoraj nezgrešljivi Srbi izkoristili za dobljen prvi niz. Skozi drugega so se skoraj sprehodili, v tretjem pa so pokazali tudi nekaj slabosti. Slovenci se bili spet blizu, a je na koncu pretehtala kakovost.

Vsi trije Primorci so odigrali tudi celotno včerajšnjo tekmo z že odpisanimi Makedonci, ki so oba predhodna dvoboja izgubili brez osvojenega niza. Čeprav je bil dvoboj za oba tekmeca pomemben le zaradi medsebojnega prestiža (že pred našo tekmo so imeli Belgijci v skupini L na drugem mestu za Slovence nedosegljivo statistiko), je bila tekma v prvem nizu napeta, Makedonce pa je dotolkel Gasparini. Dokaj zanimiva je bila le še končnica tretjega niza, v katerem se je razigral mladi koroški sprejemalec Klemen Čebulj, katerega večji učinek bi bil na tekmi s Srbijo zlata vreden. Kapetan Tine Urnaut, ki je v Niš prišel iz bolniške postelje, pač fizično ni mogel biti kos srbskim zvezdnikom.

Po oddaji naših besedil v tisk so se končale še nekatere večerne tekme v preostalih skupinah, po katerih je padel tudi dokončen odgovor o tem, katera drugouvrščena reprezentanca je kot srečnež z najboljšim izkupičkom napredovala na SP.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano