Srbi premočni za Slovence

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na svetovnem prvenstvu v Nišu z 0:3 (-20, -19, -24) izgubila proti Srbiji.

Mitja Gasparini Foto: Ozs
Mitja Gasparini Foto: Ozs

NIŠ > Slovenske reprezentance skoraj zagotovo ne bo na septembrskem svetovnem prvenstvu. Za to je kriv poraz proti gostitelju kvalifikacijskega turnirja, Srbiji, ki je bila za izbrance Luke Slabeta tokrat premočan tekmec. Slovenci so v igri vse preveč nihali, po dveh izgubljenih nizih pa so svojo največjo priložnost zapravili v končnici tretjega. V njem so vodili s 23:21, kar pa ni zadostovalo za vsaj častni niz, s katerim bi imeli Slovenci v boju za najboljšo drugouvrščeno reprezentanco več možnosti. Tako pa so te zdaj zgolj teoretične, poleg gladke zmage proti Makedoniji v nedeljo bi potrebovali še veliko sreče.

Začeli so odlično

Slovenci so tekmo začeli s postavo, s katero so končali petkov obračun s Portugalci. Selektor Slabe je bil izredno zadovoljen, kako je v petek na mestu sprejemalca funkcioniral Alen Šket, zato je dobil novo priložnost, v začetni ekipi je bil tudi ne povsem zdravi Tine Urnaut. In ekipa je tekmo začela odlično, po zaostanku s 3:5 je na servis Matevža Kamnika dobila šest točk zapored, Mitja Gasparini pa je imel priložnost tudi za sedmo, a je zgrešil protinapad. Namesto, da bi bilo na semaforju 5:10, je bilo 6:9. Po zapravljeni priložnosti Slovencev so se reči obrnile v prid Srbom, ki so povedli z 12:11, po nekaj zamenjavah ekip v vodstvu, pa so si domači odločilno prednost v prvem nizu priborili v končnici, ko so po izidu 20:19 tekmecem dovolili le še točko.

Slab sprejem in posledično slab napad

Slabetovi izbranci v prvem nizu niso imeli najboljšega sprejema (posledično tudi v napadu), ta element pa je bil tudi kriv, da so gostitelji ob prvem tehničnem odmoru drugega niza vodili z 8:5. Urnaut je nato s servisi svojo ekipo približal na točko zaostanka (11:12), toda Srbi so kmalu spet v prednosti za tri. Tako je bilo tudi ob drugem tehničnem odmoru, po njem pa po bloku Dragana Stankovića ušli že na +5. Slabe je poskušal s taktični menjavami ustaviti ritem tekmecev, zamenjal je tudi organizatorja igre, na igrišče je namesto Gregorja Ropreta vstopil Dejan Vinčić, a ni pomagalo, domači so gladko dobili tudi drugi niz.

Pri izidu 18:13 v tretjem nizu je kazalo, da so tudi dokončno strli slovenski odpor. A Gasparini in kolegi se niso predali, izid so izenačili na 20:20, Matej Vidič pa je z odličnim servisom poskrbel za vodstvo 21:20. Blok Kamnika je Sloveniji zagotovil dve točki prednosti, a Srbi so takoj izenačili. Slab sprejem Klemna Čebulja je domači ekipi zagotovil prvo zaključno žogo, po bloku Gaspariniju pa so izkoristili drugo.

Dvorana Čair, gledalcev 3500, sodnika: Marenc (Francija), Pobornikov (Bolgarija).

Srbija: Kovačević 12, Ivović, Petrić, V. Petković, Stanković 8, Jovović, Nikić 14, D. Petković, Atanasijević 14, Podraščanin 7, Rosić, Lisinac 1.

Slovenija: Flajs, Šket 8, Gasparini 14, Kamnik 9, Plot, Vinčić 1, Koncilja, Urnaut 5, Vidič 5, Ropret, Kovačič, Čebulj 2.

STA


Najbolj brano