Slovenski odbojkarji zmleli Latvijce

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v zadnji tekmi drugega turnirja kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Ljubljani premagala Latvijo s 3:0 (18, 19, 20). Slovenci so osvojili drugo mesto v skupini A in s tem pot v dodatne kvalifikacije, Poljaki pa so po dveh turnirjih končali na vrhu te skupine.

Fotografija je simbolična Foto: Miloš Vujinovič/Bobo
Fotografija je simbolična Foto: Miloš Vujinovič/Bobo

LJUBLJANA > Slovenski odbojkarji, ki so si s sobotno zmago proti Makedoniji in zmago Poljske proti Latviji že zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo od 22. do 31. maja prihodnje leto, tam pa se bodo merili s Portugalsko, so svojo zadnjo tekmo na ljubljanskem turnirju začeli v nekoliko spremenjeni zasedbi.

Svoj osnovni cilj so izbranci Luke Slabeta z drugim mesto v skupini A dosegli. Za še svojo peto zaporedno uvrstitev na evropsko prvenstvo bodo prihodnje leto, med 22. in 31. majem, morali premagati Portugalce, ki so osvojili drugo mesto v skupini B. Prva tekma bo na sporedu v Sloveniji, povratna na Portugalskem, statistika dozdajšnjih medsebojnih tekem pa je na strani slovenske reprezentance, ki se bo po krajšem odmoru posvetila tekmovanju v evropski ligi. V njej je edini cilj prvo mesto in s tem uvrstitev v svetovno ligo.

Predvsem to velja za sprejemalsko linijo, kajti Tine Urnaut, Klemen Čebulj in prosti igralec Jani Kovačič so svoje mesto v ekipi prepustili Alenu Šketu, Janu Pokeršniku in Mihi Plotu. Drugih sprememb v slovenski ekipi ni bilo, kar pomeni, da so bili na igrišču še Gregor Ropret, Danijel Koncilja, Uroš Pavlovič in Mitja Gasparini.

Do prvega tehničnega odmora so si z dobrim servisom priigrali že štiri točke prednosti. Z asom Alena Šketa so svojo prednost povečali na šest točk (14:8), z blokom Danijela Koncilje pa so ob drugem tehničnem odmoru vodili že s sedmimi točkami prednosti. Ko sta točki dosegla še Šket in Gasparini, je latvijski selektor vzel še svoj drugi polminutni odmor v uvodnem nizu, zaostanek njegove ekipe pa je znašal že devet točk (9:18). Zmago slovenske reprezentance, ki je imela kar 60-odstoten napad, v uvodnem nizu je potrdil Jan Pokeršnik.

V drugem nizu je Slovenija hitro povedla s 5:2. Z dvema zaporednima blokoma je Danijel Koncilja poskrbel, da je njegova ekipa na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo petih točk. Odpor gostov je bil v drugem nizu strt po novem asu, tokrat Pavloviča, in uspešnem napadu Gasparinija, saj je bilo na semaforju že 10:3. Do konca niza so gostje iz Latvije svoj zaostanek nekoliko znižali (17:22), vendar njihova zmaga tudi v drugem nizu ni bila ogrožena. Niz sta zaključila Gasparini in Šket.

Na servis Artisa Caitasa, ki je v drugem nizu na mestu podajalca zamenjal Denissa Petrovsa, so Latvijci v tretjem povedli s 3:0. Z dvema zaporednima točkama Gasparinija, drugo je dosegel z asom, sta bili ekipi na šesti točki izenačeni, vseeno pa so s točko prednosti prvič na tekmi na tehnični odmor odšli latvijski odbojkarji. Po zaslugi Pavloviča, ki se je dobro znašel ob mreži, je Slovenija pri izidu 10:9 prvič v tretjem nizu prišla do vodstva. Na drugi tehnični odmor so domači odbojkarji že odšli s prednostjo dveh točk, ki so jo na servis Koncilje povečali na pet (19:14). S tem je bilo vprašanje zmagovalca na zadnji tekmi ljubljanskega kvalifikacijskega turnirja bolj ali manj odločeno.

Dvorana Stožice, gledalcev 400, sodnika: Delikostidis (Grčija) in Cristea (Romunija).

Slovenija: Šket 14, Gasparini 17, Plot, Vinčič, Mijatovič, Koncilja 12, Urnaut, Pokeršnik 10, Ropret 1, Kovačič, Čebulj, Pavlovič 4.

Latvija: Ivanovs, Petrusevics, Medenis 7, Svans , Sauss 1, Korzenevics 4, Petrovs 2, Caics 3, Vanags 6, Kudrjašovs 4, Egleskalns 4, Liepins 7.

STA


Najbolj brano